„Am venit la Bucureşti după opt ani şi văd dezvoltarea care a avut loc în aceşti ani şi vreau să-mi felicit prietenii din România, iar această dezvoltare justifică parteneriatul şi intrarea României în Schengen”, a spus Viktor Orban.

Premierul maghiar a subliniat faptul că decizia luată în cadrul Consiliului JAI a fost una greșită.

„Decizia noastră a fost greşită în cadrul UE şi această decizie greşită trebuie corectată. România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât mai curând. Vreau să-mi asigur prietenii din România căt pot conta pe noi în acest subiect”, a adăugat acesta.

Ursula von der Leyen de află la București

Sâmbătă, la semnarea Acordului pentru energie verde, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat că Uniunea Europeană a reuşit să compenseze întreruperea aprovizionării cu petrolul rusesc, dar este vorba despre întemeierea viitorului nostru pe un concept de energie sigură şi curată.

„Uniunea Europeană a reuşit să compenseze întreruperea aprovizionării cu petrolul rusesc, dar este vorba despre întemeierea viitorului nostru pe un concept de energie sigură şi curată (…) acest lucru este bun nu doar pentru palaneta noastră, dar şi pentru economiile naţionale, pentru independenţa aprovizionării cu energie electrică”, a spus aceasta.

Președintele Comisiei Europene a lăudat țările participante pentru demersul ambițios.

„Vă laud pentru un proiect deosebit de ambiţios, va lega ambele capete ale Mării Negre (…) va întări securizarea aprovizionării noastre, va asigura energie verde din surse regenerabile”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Energie pentru Republica Moldova

Aceasta a menționat, de asemenea, că acest cablu urmează să asigure energie Republicii Moldova şi va ajuta şi Ucraina, atât la restabilirea furnizării cu energie, cât şi la refacerea ţării, în contextul agresiunii rusești.

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, şi Republica Azerbaidjan. Acesta este, în acelaşi timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway.

Acordul a fost semnat semnat de către preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, prim-ministrul Georgiei, Irakli Garibashvili, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, şi prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.