Marius Budăi: Vă garantez că PNRR va fi modificat
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a spus că s-a „săturat de toţi cei care ne explică şi ne spun nouă cum nu se poate face”, referindu-se la renegocierea PNRR în privinţa pensiilor.
„Eu nu o să încetez nicio clipă să mă bat şi PNRR, vă garantez că va fi modificat, într-un sens sau altul. Nu modificat, haideţi să clarificăm, modificare poate înseamnă prea mult. (..)
Nu ne dorim să scoatem o reformă şi să introducem altă efortă, nu ne dorim să punem în pericol aplicarea PNRR-ului, dar anumite tâmpenii, şi o spun cu toată responsabilitatea, anumite asumări, fără niciun fel de profesionalism, să scrii tu într-un document oficial al României, către Comisia Europeană, să foloseşti expresia pensii speciale, putem folosi oricine, în comunicarea publică, nu specialişti, nu eu, oricine altcineva, jurnalişti, cetăţenii care nu au legătură cu sistemul de pensii. (..) dar nu un Guvern care îşi asumă o reformă până în 2070”, a declarat Marius Budăi la Antena 3.
Acesta a mărturisit că a fost întrebat de oficialii europeni despre acest termen de 2017 introdus în PNRR, însă nu a ştiu ce răspuns să le dea.
„Aceste lucruri trebuie îmbunătăţite, trebuie rectificate. Fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuie să aibă o anumită independenţă în a decide politica salarială, de pensii.
Nu că ne scrie cineva acolo şi noi trebuie să stăm aşa până în 2070, pentru că aşa au scris unii care nu au avut nicio legătură cu sistemul de pensii şi cărora nu le-a păsat de români”, a explicat ministrul Muncii și Solidarității Sociale.
Referitor la ultimele declarații ale Corinei Crețu, amintim faptul că, recent, într-un interviu acordat Prima TV, europarlamentarul a spus este conștientă de eforturile pe care Marius Budăi le face pentru pensionari, însă problemele pot fi rezolvate într-o manieră mult mai simplă.
Mai exact, Corina Crețu a declarat că se pot utiliza compensări de la bugetul de stat. În ceea ce privește banii din PNRR, europarlamentarul a explicat că aici se pot face modificări doar în situații excepționale precum dezastru naturale de dimensiuni istorie, iar România oricum a întârziat destul de mult.
Cum pot fi majorate pensiile?
„Am înţeles eforturile pe care le face domnul ministru al Muncii şi îngrijorarea sa faţă de explozia aceasta de preţuri şi modul în care fac faţă pensionarii.
Dar cred că aceste lucruri pot fi mult mai rapid compensate de la buget, pentru că, după cum ştiţi Comisia Europeană a răspuns printr-o comunicare oficială despre modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă că această modificare se poate face doar în situaţii excepţionale cum ar fi, de pildă, dezastre naturale de dimensiuni istorice, iar deja noi suntem întârziaţi”, a spus aceasta.
Europarlamentarul adaugă că deși termenul limită este anul 2026, până la finele anului 2023 trebuie contractate toate lucrările, iar România trebuie să se grăbească.
„Termenul limită este 2026, dar trebuie contractate până în decembrie 2023 toate lucrările. Deci practic ar trebui să ne concentrăm pe preluarea acestor fonduri şi găsite soluţii de la bugetul de stat pentru pensionari, pentru că înţeleg că este într-adevăr foarte greu pentru oameni să se mai descurce cu actualele preţuri”, a declarat Corina Creţu, duminică, la Prima TV.
Adevărul despre voucherele de 50 de euro
Referitor la voucherele de 50 de euro pe care Guvernul le va acorda persoanelor vulnerabile de la data de 1 iunie, europarlamentarul susține că nu există un aviz pozitiv al CE în legătură cu acestea.
„Până la ora actuală, din câte ştiu eu, nu există un aviz pozitiv al Comisiei Europene în legătură cu aceste vouchere”, a adăugat ea.
În același timp, Corina Crețu a mai adăugat că aceasta este perioada cea mai benefică în care „se pot negocia foarte multe flexibilităţi” în ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene.