Singura soluție pentru Schengen
Guvernul României ar trebui să se adreseze CJUE în ceea ce privește Austria și să ceară despăgubiri de 10 miliarde de euro, potrivit europarlamentarului PMP, Eugen Tomac, care consideră că țara noastră pierde această sumă prin absența din spațiul Schengen. Politicianul este de părere că în acest fel poziția Vienei s-ar schimba „în 24 de ore”.
„Singura soluție serioasă și pentru care mă zbat acum în Parlamentul European, chiar azi am avut discuții importante pentru a convinge PE să vină alături de mine în procesul pe care l-am deschis la CJUE. E un demers fără precedent, extrem de important cu un volum de muncă uriaș pe care trebuia să-l facă Guvernul Ciucă și n-a avut nici curaj, nici determinare să facă și azi poate am fi avut altă soartă. (…)
Am atacat la CJUE un act emis de Consiliul Uniunii Europene, un demers fără precedent. Știu și am convingerea că e singura cale sigură de a intra mai devreme în Spațiul Schengen.
În această lună e o soluție ca în Consiliul European de pe 25 președintele Iohannis să-i convingă pe șefii de stat și de guvern să existe o concluzie, o rezoluție cu privire la acest dosar, dar pentru asta trebuie să muncești enorm ca să-i convingi pe toți că merită introdusă această propunere pe ordinea de zi. Nu știu câtă voință sau disponibilitate are președintele Iohannis.
Dacă la concluzii se subliniază clar că România și Bulgaria trebuie acceptate în Schengen deoarece îndeplinesc criteriile, la Consiliul JAI din septembrie se poate lua această decizie, dar mi-e greu să cred că am pregătit lucrurile pe această direcție”, a spus europarlamentarul PMP, la B1TV.
Abordarea Consiliului JAI, sfidătoare
„Guvernul să intervină în procesul pe care l-am deschis la CJUE și să ceară Austriei despăgubiri de miliarde. Vă garantez că Austria își înmoaie abordarea în 24 de ore”, a adăugat acesta.
Eugen Tomac consideră abordarea drept sfidătoare, nedreaptă și discriminatorie, subliniind pierderile financiare semnificative suferite de țara noastră din cauza acestei situații.
„E un refuz politicos de a-și onora angajamentele față de România și Bulgaria a Consiliului JAI. E inacceptabil cu atât mai mult dacă la această ședință n-a fost prezent și ministrul de Interne. Eu cred că acolo trebuia să fie chiar dacă sunt ultimele zile la minister și această rotativă a schimbat totul.
Mi se pare sfidătoare această abordare a Consiliului JAI, nedreaptă, discriminatorie până la cer că nu discutăm doar despre îngrădirea libertății de circulație pentru români, ci și de pierderi financiare uriașe. Pierdem în fiecare an peste 10 miliarde de euro pentru că Austria, cu de la sine putere și printr-o conjunctură tacită profită de această situație și ne creează probleme foarte mari”, a declarat liderul PMP.