Milioane de pensionari trebuie să știe cum pot solicita recalcularea pensiei. În cazul în care se simt neîndreptătiți prin decizia de pensionare, ei au la îndemână o metodă simplă. Românii aflați în această situație au nevoie de o adeverință. Acest document detaliat se poate obține de la fostul sau foștii angajatori. Adeverința vizează stagiul complet de cotizare realizat prevazut de lege. Drepturile recalculate se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.

Potrivit Legii sistemul unitar de pensii publice, “pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia”.

În plus, mai multe detalii există și în Hotararea Guvernului pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010. Astfel, “ pensia poate fi recalculata, la cerere, prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia” realizate pe perioada inscrierii in munca sau cele obtinute dupa data emiterii Deciziei de pensionare.

Cum se poate cere recalcularea pensiei

Un stagiu de cotizare, reperezintă, conform Legii nr. 263/2010, “perioadele de timp pentru care asigurații datorează și/sau plătesc contribuții de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum și în alte țări, în condițiile stabilite prin acordurile sau convențiile internaționale la care România este parte”.

Românii care au obținut această adeverință, pot face o cerere de recalculare a pensiei. Aceasta se depune la Casa Teritoriala de Pensii sau Casa de Pensii Sectoriala. În termen de 45 de zile de la data comunicarii, există obligația de a se oferi un raspuns. In cazul in care va este respinsa cererea de recalculare, cei vizați se pot duce la tribunal.

Șansele de reușită în cazul unei astfel de acțiuni sunt întarite chiar de Inalta Curte de Casatie si Justitie. În Decizia nr. 19/2011, se stabileste ca un lucru important.

Ce spune legea care vine în sprijinul românilor

„În interpretarea dispozițiilor art. 2 lit. e), art. 78 și art. 164 alin. (1) și (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale și ale art. 1 și 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, formele de retribuire obținute în acord global, prevăzute de art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea retribuirii după cantitatea și calitatea muncii nr. 57/1974, vor fi luate în considerare la stabilirea și recalcularea pensiilor din sistemul public, dacă au fost incluse în salariul brut și, pentru acestea, s-a plătit contribuția de asigurări sociale la sistemul public de pensii”.

Totodata, se prevede in mod expres ca „neluarea în considerare a unor sume care au constituit baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale echivalează cu o încălcare a principiului contributivităţii.