Moneda europeană s-a depreciat pentru a cincea zi consecutiv în raport cu francul elveţian înainte de publicarea unui raport care, potrivit estimărilor, va arăta o scădere a comenzilor în industrie în Germania în luna iulie, transmite Bloomberg.
Raportul sporeşte temerile potrivit cărora criza datoriilor din regiune va împiedica revigorarea economiei.
Moneda euro a scăzut până la cel mai redus nivel din ultimele şase luni înainte de întâlnirea ministrului finlandez de Finanţe cu omologii săi din Germania şi Olanda, care va avea loc, marţi, la Berlin. Cei trei oficiali vor discuta despre solicitarea Finlandei privind garanţii suplimentare pentru acordarea de noi ajutoare financiare Greciei.
Finlanda a propus, la sfârşitul lunii trecute, ca activele de stat ale Greciei să fie transferate unei agenţii din Luxemburg şi păstrate ca garanţie pentru noile împrumuturi acordate Atenei.
Deşi mic, sprijinul Finlandei pentru Grecia este important deoarece ţara beneficiază de un rating ‘AAA’ care conferă greutate celui de-al doilea pachet de asistenţă financiară de 109 miliarde de euro acordat de statele din zona euro Greciei, în 21 iulie.
Cererile de garanţii de la Helsinki au reprezentat un exemplu pentru alte ţări, inclusiv Austria, Olanda, Slovenia şi Slovacia pentru un tratament similar şi ameninţă să afecteze eforturile zonei euro de a salva Grecia.
‘Euro se vinde din cauza îngrijorărilor referitoare la încetinirea avansului economiei europene şi la criza datoriilor’, a arătat Kengo Suzuki, manager în cadrul Departamentului de obligaţiuni în monedă străină a Mizuho Securities Co., care face parte din a treia mare bancă japoneză listată la Bursă.
Euro a pierdut 0,7 procente în raport cu moneda elveţiană, fiind cotată la 1.1024 franci marţi dimineaţă la Londra.
Potrivit economiştilor intervievaţi de Bloomberg, comenzile în industrie în Germania, ajustate sezonier şi în funcţie de inflaţie, au scăzut cu 1,5 procente în iulie faţă de iunie.
Pe de altă parte, marţi va fi publicat raportul Eurostat referitor la creşterea economică în UE. Potrivit Bloomberg, acesta va arăta o creştere de 0,2% a PIB în zona euro în trimestrul doi comparativ cu trimestrul întâi, când avansul PIB a fost de 0,8%. Creşterea PIB din T2 2011 este cea mai lentă din T2 2009 şi până în prezent.
Sursa: Agerpres