Sistemul Național Electronic de Plată Online (SNEP) – Ghișeul.ro, platformă gestionată de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), este acum interconectat cu Spațiul Privat Virtual (SPV), sistem electronic al Agenției Naționale de Administrare Fiscală – ANAF.

Cele două sisteme electronice naționale și-au unit eforturile pentru crearea unei experiențe de plată simple și rapide pentru cetățeni.

Fără deplasări la sediile Fiscului

Astfel, persoanele înregistrate în Spațiul Privat Virtual pot face plata obligațiilor fiscale la buget direct cu cardul bancar. Peste 30 de impozite și contribuții pot fi achitate online, sigur și eficient.

Ghișeul.ro reprezintă soluția online pentru digitalizarea modalităților de plată a taxelor și impozitelor, iar SPV este un serviciu oferit de ANAF persoanelor fizice și juridice cu scopul de a asigura comunicarea online pentru îndeplinirea obligațiilor fiscale.

Pentru prevenirea răspândirii COVID-19,  ADR recomandă tuturor cetățenilor să utilizeze aceste sisteme electronice, al căror scop este de a facilita procedurile de plată și de a elimina deplasările la sediile ANAF.

Precizările ANAF

În Spaţiul Privat Virtual, la accesarea serviciului „Plata obligaţiilor fiscale”, se afişează pagina de pornire, în care trebuie ales CNP-ul pentru care se doreşte plata. În cazul persoanelor care se autentifica în SPV cu NPOTP (nume, parola şi OTP), în lista apare doar CNP-ul titularului de cont, informează ANAF.

Totodată, la apăsarea butonului „Afişare obligaţii restante”, se afişează lista obligaţiilor ce pot fi plătite prin platforma ghiseul.ro şi care cuprinde peste 30 de poziţii, de la impozitul pe venituri, la contribuţii, accize colectate şi până la plata unor penalităţi.

„La apăsarea butonului ‘Plăteşte’, utilizatorul este direcţionat către serviciul de plata online al platformei ghişeul.ro, unde se bifează căsuţa ‘Aprob plata şi sunt de acord cu termenii şi condiţiile de utilizare’ şi butonul ‘Plăteşte’.

Structură coordonată de Primul-ministru

Din această pagină nu mai există posibilitatea întoarcerii la serviciul disponibil în SPV”, se mai precizează în comunicat.

În context, trebuie precizat faptul că Autoritatea pentru Digitalizarea României este structură cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, având rolul de a realiza şi coordona implementarea strategiilor şi a politicilor publice în domeniul transformării digitale şi societăţii informaţionale.

ADR a fost înființată prin Hotărârea de Guvern nr. 89/2020.