România ar putea intra în Spațiul Schengen în 2023, după ce Suedia va prelua președinția Consiliului European

Duminică, 18 decembrie 2022, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a fost întrebat care sunt perspectivele de integrare în zona de liberă ciculație din Europa în 2023, în contextul în care de la 1 ianuarie, Suedia va prelua preşedinţia rotativă semestrială a Consiliului European, țară care a anunțat că va susține aderarea României în Spațiul Schengen.

La această întrebare, Bogdan Aurescu a spus: „Cu siguranţă, aşa cum spunea şi preşedintele Iohannis la Bruxelles, vom continua demersurile diplomatice pentru a obţine o decizie pozitivă în cazul aderării României la Schengen. Vom continua dialogul cu toţi partenerii europeni, inclusiv cu Austria, cu Comisia Europeană, pentru a identifica căile de ieşire din acest blocaj creat prin votul negativ de la Consiliul JAI din 8 decembrie 2022. Vom continua cu toată energia şi toate instrumentele. Sunt complet greşite afirmaţiile că nu contează ce s-a făcut până acum şi că o luăm din nou de la zero.

Dimpotrivă, construim pe tot ce s-a obţinut până acum. Nu trebuie reluate misiunile de evaluare, nu trebuie reluată procedura în Parlamentul European. Avem toată susţinerea statelor membre şi a instituţiilor europene. Prin conduita fermă din 8 decembrie am câştigat foarte mult respect, simpatie şi avem un momentum foarte bun la nivel european. Am discutat deja cu actuala preşedinţie cehă şi cu viitoarea preşedinţie suedeză. Toate căile de acţiune vor fi folosite. La Consiliul Afaceri Externe din 12 decembrie am avut mai multe discuţii cu omologul meu austriac, Alexander Schallenberg, inclusiv o conversaţie bilaterală consistentă, precedată de una telefonică pe 9 decembrie, unde am stabilit să menţinem un dialog constant şi să vedem cum putem contribui la avansarea în direcţia unei decizii pozitive.

Ceea ce este, cred, important, este că toţi partenerii europeni ne susţin în acest demers şi sunt conştienţi de cât de injustă a fost decizia de la Consiliul JAI, realizând, totodată, necesitatea identificării cât mai rapide a unei soluţii, dat fiind că nu există niciun fel de dubiu cu privire la contribuţia României la consolidarea securităţii Uniunii, la performanţa de ansamblu a spaţiului de liberă circulaţie cu România ca stat membru cu drepturi depline. Ca atare, vom lucra împreună cu toţi aceştia pentru a avansa şi a obţine, în cel mai scurt timp posibil, o decizie pozitivă pentru România.”

România va intra în Spațiul Schengen fără Bulgaria?

Ministrul Afacerilor Externe a vorbit, totodată, și despre zvonurile care au părut în spațiul public, potrivit cărora România ar putea fi decuplată de Bulgaria pentru a putea intra în zona de liberă circulație din Europa în viitor. Acesta a explicat, de altfel, și care va fi varianta de negociere pentru aderarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

„România şi Bulgaria au declanşat în comun anul acesta, prin declaraţia din martie, tot acest flux procedural care a condus la înscrierea subiectului aderării pe agenda Consiliului JAI. În urma declaraţiei prin care România şi Bulgaria îşi exprimau disponibilitatea de a primi, voluntar, o echipă de experţi, în coordonarea Comisiei, pentru evaluarea modului de implementare a acquis-ului Schengen de către cele două
state membre, au avut loc practic aceste vizite, care au condus la elaborarea unor rapoarte extrem de favorabile atât României, cât şi Bulgariei.

Iar aceste rapoarte au fost deosebit de utile pentru mobilizarea sprijinului atât din partea instituţiilor europene, cât şi din partea statelor membre, toate capitalele primind rapoartele. Pe de altă parte, aşa cum spunea şi preşedintele României, Olanda a votat împotriva Bulgariei pe 8 decembrie, iar mandatul Guvernului aprobat pe 7 decembrie de către Parlamentul de la Haga a enunţat o serie de condiţii pentru modificarea poziţiei sale. De asemenea, trebuie spus că, în pregătirea Consiliului JAI, au fost pregătite formule care puteau să ducă, dacă ar fi fost acceptate de toţi participanţii la negocieri, nu la o decuplare, ci la o decalare, adică o intrare a celor două state la intervale diferite de timp, România mai repede, Bulgaria mai târziu, în funcţie de îndeplinirea acelor condiţii.

Am făcut şi noi şi Bulgaria eforturi deosebite pentru a convinge partenerii europeni cu privire la faptul că respectăm acquis-ul Schengen şi că acţionăm în beneficiul Uniunii. Desigur că ne dorim ca o soluţie să fie identificată pentru ambele state membre şi sunt convins că vom continua fiecare să oferim toate argumentele partenerilor noştri în acest sens”, a spus Bogdan Aurescu în cadrul unui interviu acordat pentru AGERPRES.