Este o informație de ultim moment despre următoarele pensii! România trebuie să ia cât mai curând o decizie cu privire la eliminarea lor. În caz contrar, nu poate depune cererea de plată pentru tranșa a treia de bani din PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro.
Dispar aceste pensii! România trebuie sa aibă finalizată Legea pensiilor speciale pentru a depune cererea de plată pentru tranșa a treia de bani din PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro.
Totuși, reforma trebuia să fie gata de la sfârșitul anului 2022, iar acest lucru nu s-a întâmplat nici până în momentul de față.
România este grăbită să elimine aceste pensii
Comisia Europeană a impus mai multe condiții pentru România. Astfel, Marcel Ciolacu și miniștrii din Guvern au purtat mai multe discuții pe acest subiect. De exemplu, premierul a spus în ziua de 17 septembrie că lucrurile sunt „cam finalizate” în privinţa proiectului privind pensiile speciale.
Acesta a spus că proiectul va fi gata” până când Guvernul va depune cererea de plată numărul 3 către Comisia Europeană. Termenul pentru adoptarea legii pensiilor speciale este 15 octombrie, potrivit anunțului ministrului Fondurilor Europene, Adrian Câciu.
„Angajamentul pe care ni l-am luat în guvern (…) sunt ca toate jaloanele şi ţintele aferente Cererii de plată 3 să fie gata la 15 octombrie. Majoritatea lor în 30 septembrie”, a declarat Adrian Câciu.
Bruxelles cere Guvernului României un calcul al pensiei raportat la ultimii doi ani de activitate
Este vorba despre impozitarea pensiilor. Procentul propus inițial în cazul pensiilor speciale era de 15%. În momentul de față, acesta este de 20-25%. De asemenea, se are în vedere și o taxare egală pentru toți pensionarii speciali.
Bruxelles cere Guvernului României un calcul al pensiei raportat la ultimii doi ani de activitate, iar procentele din salariu din care se calculează pensia specială să fie scăzute.
De exemplu, potrivit legii care nu a fost acceptată de CCR, calculul în cazul magistraților se făcea un calcul de 80% din media indemnizațiilor. În acest caz, Comisia Europeană a cerut reducerea procentului respectiv. O inițiativă care să treacă de filtrul Comisiei prin PNRR este reanalizarea calculării pansiilor magistraților.
La rândul său, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a transmis un avertisment dur pe tema reformei pensiilor. Ministrul a avertizat că România va pierde 1,4 miliarde de euro, dacă reforma pensiilor nu va fi făcută. Suma poate fi tăiată de Comisia Europeană.
„Subiectul actual și de neîntârziat îl reprezintă reforma pensiilor speciale, de care este condiționată o sumă de 1,4 miliarde de euro. Stagiul de cotizare este o nucă tare în discuția cu Comisia Europeană, pentru că este nefiresc să ai ultima lună de salariu în calcul pentru stabilirea viitoarei pensii. Baza de calcul trebuie mult extinsă pe o perioadă. Solicitarea Comisiei a fost de 10 ani. Adică un stagiu de cotizare mai consistent, care să genereze o pensie și un drept la pensie pe care îl au beneficiarii din sistemul public de pensii. Și vârsta de pensionare este un subiect de discuție”, a declarat Marcel Boloș.