Cine este privilegiat dintre pensionari? Răspunsul a venit în urmă cu puțin timp, când s-a aflat că există peste 150.000 de pensii speciale în MAI și MApN. Nu numai numărul acestora provoacă tensiune maximă, ci mai ales cifra la care se ridică cea mai mare pensie încasată.
Peste 150.000 de pensii speciale sunt în plată doar la Ministerul Apărării Naționale şi Ministerul de Interne, iar cifra crește în fiecare lună. În numai o lună, spre exemplu, numărul pensionarilor cu venituri speciale a crescut cu 620 de persoane.
Știrea cu adevărat importantă abia acum vine. Cea mai mare pensie din rândul foștilor angajați MApN este de peste 35.000 de lei.
150.000 de pensii de serviciu în MAI și MApN
MAI și MApN au împreună peste 150.000 de pensii de serviciu. Din mai până în iunie, numărul militarilor și al polițiștilor care au ieșit la pensie a crescut cu peste 620 beneficiari, notează Antena 3.
În MApN, cea mai mare pensie a fost de peste 35.000 de lei, bani în mână. La polul opus, avem cea mai mică pensie militară care a fost de doar 92 de lei.
Amintim că Banca Mondială a recomandat ca pensiile militarilor activi să nu fie modificate în privința cuantumului. Am putea să asistăm însă la creșterea vârstei de pensionare, o creștere etapizată, în decursul a maxim 10 ani.
O altă corecție financiară luată în calcul este aceea de a limita pensia, astfel încât să nu depășească salariul.
Pensia nu trebuie să fie mai mare decât salariul
Despre pensiile speciale s-a scris foarte mult în ultima vreme. Deși multe voci au cerut eliminarea lor, se pare că acest lucru nu se va petrece. În urmă cu două săptămâni, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat luni că pensiile speciale nu vor fi eliminate, însă acestea pot fi așezate într-o anumită normalitate. În opinia sa, pensia în plată nu ar trebui să depășească salariul pe care l-a avut beneficiarul pensiei speciale sau anumite facilități, precum premiile sau prime de vacanțe incluse în ultimul salariu de calcul pentru pensia specială.
Despre acest subiect a vorbit și în urmă cu o zi purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe. Și acesta a arătat că pensia nu trebuie să fie mai mare decât salariul, măsură pe care o consideră a fi de bun simț.
„În momentul de față soluții sunt, au fost identificate și de Banca Mondială, unele au fost prezentate deja public. Pensia să nu fie mai mare decât salariul, o idee de bun simț”, a arătat acesta.
Termenul pe care România îl are prin PNRR pentru a rezolva problema pensiile speciale este de până în 31 decembrie.