Prof. Dr. Radu Vlădăreanu spune că vaccinul anti-COVID nu afectează fertilitatea.
„Nu am niciun motiv să nu recomand vaccinarea COVID-19 după naştere, pentru că femeia însărcinată care face COVID are şanse, deşi rare, să facă o formă foarte gravă a bolii. Aţi văzut că au existat decese materne sau că fătul a decedat intrauterin, fie s-a născut prematur, ceea ce înseamnă un impact foarte mare pe timpul vieţii.
Vaccinul în timpul sarcinii este puternic recomandat, pentru că s-a dovedit că este sigur şi nu are rost să facem boala în timpul sarcinii. Vaccinul se poate face în orice lună de sarcină, înainte de a rămâne însărcinate, în primele zile, oricând pe perioada sarcinii, în timpul lauzilei şi alăptării”, a spus medicul Radu Vlădăreanu, la Antena 3.
„Putem face a treia doză oricând este necesar, indiferent de starea sarcinii. Sunt situaţii în care femeia a rămas gravidă imediat după administrarea vaccinului. Sunt descrise multe situaţii de genul acesta.
A face vaccinul nu este nimic grav, pe lângă o durere de braţ locală. Vaccinarea cu ARN mesager este foarte veche, însă lucrul acesta nu a devenit foarte clar în rândul populaţiei. Oportunitatea a fost acum, şi a fost foarte bine speculată de aceste minţi geniale care au creat vaccinul”, a precizat medicul.
„Această problemă a început acum un an, de la un fake news. Se considera că există o anumită legătură dintre proteina din structura care ajută la fixarea sarcinii şi proteina spike a coronavirusului. O speculaţie care a fost ulterior anihilată de studii serioase. Ştim sigur că vaccinul COVID-19 nu duce la infertilitate. S-a dovedit pe miile de femei care au rămas gravide după vaccinare.
A fost făcută o analiză şi la bărbaţi. Sperma a fost analizată şi înainte şi după vaccinare şi nu s-a produs nicio modifcare. Nici măcar o uşoară creştere a temperaturii care poate să apară după vaccinare”, a mai spus medicul Radu Vlădăreanu.
Vaccinul nu afectează fertilitatea umană
Comitetul de coordonare a vaccinării anti-COVID (CNCAV) a transmis, în trecut, mai multe date referitoare la siguranța vaccinului anti-COVID-19, precizând că acesta nu afectează feritilitatea.
„Mai multe seturi de date indică faptul că vaccinurile COVID-19 nu reduc fertilitatea. Deşi persoanele însărcinate nu au fost incluse în studiile iniţiale, iar participanţilor li s-a cerut să evite sarcina, unele persoane au rămas însărcinate, accidental. Sarcinile neplanificate s-au înregistrat în mod egal atât în grupurile vaccinate, cât şi în cele nevaccinate, ceea ce demonstrează că vaccinurile nu au împiedicat sarcina. Persoanele care au rămas însărcinate au fost urmărite îndeaproape şi au avut o evoluţie normală a sarcinii”, a informează CNCAV.
„La pacienţii cu FIV (fertilizare in vitro), de exemplu, vaccinarea împotriva COVID-19 nu afectează funcţia ovariană, calitatea ovulelor, fertilizarea sau rata de succes a sarcinii. Puteţi citi aceste studii aici, aici, aici şi aici. La o scară mai largă, aproape 5.000 de persoane din SUA au raportat sarcini post-vaccinare până la sfârşitul lunii martie 2021 şi aproape 500 de persoane din Ontario au raportat sarcini post-vaccinare până la sfârşitul lunii mai 2021”, a compltează CNCAV.