Anunțul anului pentru toți șoferii din România! Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a luat măsuri pentru a se asigura că românii respectă regulile de circulație pe drumurile publice. Iată ce schimbări vor apărea în România.
Guvernul României va introduce un sistem de monitorizare video a traficului rutier pe drumurile publice
În viitor, traficul rutier de pe drumurile publice din România va fi monitorizat video printr-un sistem integrat, denumit „e-SIGUR”, care va supraveghea șoferii pentru a se asigura că aceştia respectă regulile de circulație, potrivit unui proiect de lege pus miercuri în dezbatere publică la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI). Acest proiect de lege introduce un sistem integrat de monitorizare a traficului rutier de pe drumurile publice, fiind un sistem de interes național, complementar sistemelor inteligente de transport.
Prin sistemul e-SIGUR se vor procesa automat datele de monitorizare a traficului rutier, acesta urmând să semnalizeze:
- posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice;
- posibila prezență în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară;
- posibila prezență în trafic a unor vehicule care circulă fără achitarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri.
Sistemul e-SIGUR va monitoriza dacă vor fi respectate următoarele reguli de circulație:
- limita maximă de viteză admisă pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
- interdicţia sau restricţia de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
- semnificaţia culorii roşii a semaforului;
- interdicția de a conduce pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată;
- trecerea la nivel cu calea ferată;
- interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.
Sistemul e-SIGUR va fi compus dintr-o rețea de camere video și radare fixe pentru a putea identifica șoferii care nu au respectat normele de circulație. Existența aparatelor fixe destinate măsurării vitezei, care vor furniza date către e-SIGUR, va fi semnalizată prin instalarea unui indicator de informare, poziționat la o distanță de:
- între 50 de metri și 100 de metri pentru cele amplasate în localități;
- între 100 de metri și 500 de metri pentru cele amplasate în afara localităților;
- între 500 de metri și 1.000 de metri pentru cele amplasate pe autostrăzi.
Noi reguli pentru șoferii amendați
Noua lege reglementează, totodată, și întocmirea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, constatate cu ajutorul sistemului e-SIGUR, în format electronic, sub semnătură electronică calificată.
„Astfel, semnătură electronică calificată ataşată unui înscris în format electronic pentru care forma scrisă este cerută de lege ad validitatem îndeplineşte aceeaşi funcţie întocmai semnăturii olografe pe înscrisul imprimat pe suport hârtie şi, în plus, aduce garanţii suplimentare, de unicitate, identitate, securitate, integritate, neputând fi repudiată de autorul său”, scrie în nota de fundamentare a propunerii legislative.
Acest proiect de lege va modifica Codul Rutier, astfel încât să fie posibilă comunicarea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, întocmit în formă electronica cu ajutorul unor platforme informatice destinate furnizării de servicii electronice.
Sistemul e-SIGUR va începe să monitorizeze șoferii din România în termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare a proiectului de lege. Deocamdată, actul normativ trebuie să treacă de Guvern şi Parlament, pentru ca totul să devină realitate.