Comisia Europeană a făcut un anunț extrem de important în legătură cu aceste pensii. În ce categorie vor fi incluse? A existat o dezbatere pe marginea acestui subiect.
Ca răspuns la informațiile potrivit cărora a doua tranșă din PNRR pentru România ar fi blocată la Bruxelles, Comisia Europeană a transmis că pensiile militare sunt incluse în rândul pensiilor speciale și nu blochează această tranșă de bani.
Cu toate acestea, ar putea să o blocheze pe a treia, dacă problema nu se va rezolva.
Pensiile speciale nu vor fi cuprinse în a doua cerere de plată
Comisia Europeană a asigurat că nu s-a amânat încasarea celei de-a doua tranșe din PNRR, aceasta fiind încă în stadiul de evaluare. De asemenea, reprezentanții Comisiei au transmis că reforma pensiilor speciale (jalon 215) nu este cuprinsă în a doua cerere de plată, dar va fi în cea de-a treia.
„Pensiile speciale nu ţin de competenţele Uniunii Europene (UE). Cu toate acestea, pentru ca România să primească fondurile alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care ţara s-a angajat prin acest plan.
Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivităţii, şi face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României”, a transmis Comisia Europeană.
Pensiile militare au fost declarate pensii speciale de către Comisia Europeană
Totodată, Comisia Europeană a precizat că pensiile militare fac parte din categoria pensiilor speciale. Cu toate acestea, a existat o dispută pe marginea acestui subiect.
„Acum, legat de PNRR, această continuă dispută, discuțiile dacă sunt sau nu pensii speciale… când este clar că pensiile militare sunt pensii de serviciu. Sigur că, din 2017, militarii au contributivitate exact cum au cei din viața civilă.
În definitiv, acum prin contributivitatea acestora, o parte din fondurile necesare pentru pensii, pentru crearea și stabilitatea fondului de pensii a MApN, fond care este administrat de Casa de pensii sectorială, se realizează.
Însă nu putem să vorbim de contributivitate pentru toate generațiile de militari pentru că nu au fost asemenea reguli. Or, militarul a venit în Armată în regulile momentului, respectiv doar cu această idee că el trebuie să își facă datoria pentru apărarea țării.
Regulile au fost stabilite în timp și în timp schimbăm regulile astfel încât să discutăm și în privința militarilor de această contributivitate. Doar că o ducem în trecut. Contributivitate nu a existat decât în ultima perioadă”, a declarat generalul în rezervă Virgil Bălăceanu pentru DC News.