În urma discuțiilor dintre premierul Nicolae Ciucă cu președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, Guvernul României va trebui să vină cu o nouă ordonanță de urgență în ceea ce privește energia până la finalul lunii noiembrie.
Ordonanța de urgență presupune o semi-reglementare pe piața energiei, ceea ce înseamnă că nu va fi o reglementare clasică, ci va avea de asemenea o componentă de piață liberă, sau o piață ”administrată”.
Se va stabili un preț fix pe piața energiei
Astfel, pentru consumatorii casnici, schimbările nu vor fi foarte mari. Prețurile vor fi de 0,68 și 0,80 de lei, cum au fost și până acum, însă va exista un preț fix și pentru cei 700.000 de consumatori casnici care nu se încadrează la un consum lunar de până în 255 KWh. Ordonanța de urgență va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.
Provocarea va consta în găsirea unui preț fix pentru acei 700.000 de consumatori care nu încadrează în consumul lunar. Mulți dintre acești consumatori nu au primit facturi de luni de zile, furnizorii susținând că nu știu cum să le calculeze în urma noilor reglementări.
De asemenea, Guvernul va înființa noi scheme de ajutor, pentru a cheltui nu mai puțin de 2,5 miliarde de euro din fondul de coeziune pentru sărăcie energetică.
România va primi 2,5 miliarde de euro de la Comisia Europeană
Prim-ministrul a mai vorbit și despre banii pe care-i va primi țara noastră. România va primi 2,5 miliarde de euro din fondul de coeziune pentru sărăcie energetică, crearea locurilor de muncă, IMM-uri și persoane vulnerabile.
”Avem o veste foarte bună de la Comisia Europeană, care a disponibilizat 10% din Fondurile de Coeziune, la nivelul întregii Uniuni discutăm de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani care vor fi alocați pentru sărăcia energetică, pentru asigurarea capitalului de lucru pentru IMM-uri și desigur pentru susținerea cetățenilor vulnerabili”, a declarat Nicolae Ciucă.
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a explicat că acești bani pot fi utilizați și pentru compensarea facturilor. Acesta a vorbit despre trei tipuri de măsuri ce pot fi acordate pentru a sprijini populația.
”Așa cum s-a anunțat în cursul zilei de ieri, Comisia Europeană a luat această decizie de disponibilizare de 10% din fondurile politicii de coeziune, respectiv pentru acele fonduri care sunt sub risc de pierdere a banilor.
Pentru România înseamnă 2,2 miliarde de euro și sunt 3 tipuri de măsuri care pot fi acordate, respectiv pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile în criza energetică, inclusiv pentru compensarea prețului la energie.
De asemenea, a doua măsură posibilă va fi cea legată de granturile pentru capital de lucru ce urmează a fi acordate IMM-urilor, după modelul granturilor pentru capital de lucru pe care le-am avut în criza pandemică. Al treilea tip de măsură este cel referitor la ocupare și crearea locurilor de muncă”, a concluzionat Marcel Boloș.