Anunțul așteptat de toți românii a fost făcut în urmă cu puțin timp de premierul Ludovic Orban, care a explicat ce se întâmplă cu slujbele religioase.
Premierul Ludovic Orban a făcut anunțul așteptat de toți românii. El a comentat recomandarea Comisiei Europene privind înlocuirea liturghiilor de Crăciun față în față cu „inițiative online sau televizate”.
Premierul a explicat, însă, că în România slujbele religioase se pot desfăşura respectând măsurile de protecţie sanitară.
„Ştiţi foarte bine că slujbele, în România, se pot desfăşura, sigur respectând măsurile de protecţie sanitară, condiţiile, reglementările stabilite, adică păstrarea distanţei, obligaţia purtării măştii, dezinfecţia, toate măsurile care nu sunt complicate. Deci slujbele se desfăşoară”, a afirmat Orban, întrebat în legătură cu recomandările făcute de CE pentru perioada de Crăciun. Premierul susține că trebuie redus cât mai mult numărul de persoane care se infectează de coronavirus.
„Desigur, lucrul la care ne gândim este să convingem câţi mai mulţi români să respecte măsurile de protecţie sanitară, astfel încât să reducem cât mai mult numărul de persoane care se infectează cu acest virus”, a mai spus Ludovic Orban.
Comisia Europeană recomandă înlocuirea liturghiilor de Crăciun față în față cu „inițiative online sau televizate”. Recomandările fac parte dintr-un proiect ce urmează să fie publicat. „Nu adunărilor pentru liturghii de Crăciun” – este invitația cuprinsă în proiectul Comisiei Europene legat de măsurile anti-Covid pentru sărbători, scrie Corriere della Sera. Comisia Europeană cere „luarea în considerare a evitării ceremoniilor religioase cu adunări mari și înlocuirea acestora cu inițiative online, la televizor sau la radio”, potrivit unor surse din Bruxelles citate de cotidianul italian.
Reacție categorică a BOR
Patriarhia Română a reacţionat, prin vocea purtătorului de cuvânt Vasile Bănescu, la recomandarea Comisiei Europeane. „Comisia Europeană nu decide și nu poate impune nimic în sfera esențială a religiosului, doar poate emite recomandări(!) legate de încurajarea și intensificarea protejării de noul coronavirus în viața socială din perioada sărbatorilor. Aceste recomandări(!) în sine nu pot conduce discreționar la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun și nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru.
Bisericile însele (formate din majoritatea persoanelor care compun societatea românească și nu numai) sunt perfect conștiente de situația actuală extrem de dificilă și implicate caritabil major în sprijinirea autorităților, alături de care au fost și vor rămâne constant în combaterea pandemiei. Experiența lor socială și discernământul conferit de credința împrietenită cu rațiunea, nu în divorț cu ea, fac din biserici spații comunitare în care slujbele religioase se pot desfășura în condiții de reală siguranță.
Biserica, cultele religioase, pledează permanent pentru respectarea regulilor sanitare în legătură cu care suntem mereu asigurați că, respectate fiind, sunt și eficiente. Cei care cu ostentație nu le respectă, ignorându-l astfel pe aproapele lor și sfidând eforturile uriașe ale personalului medical, se compromit moral pe cont propriu și pot fi avertizați/ sanctionați legal. Responsabilitatea publică și perceperea sănătății celuilalt ca o problemă personală de natură spirituală sunt lucruri care, mai ales în actualul context, onorează în modul cel mai înalt. Ele trebuie asumate în mod practic de oricine are conștiința statutului său de creștin”, a declarat Vasile Bănescu.