Numerarul în circulație a crescut în luna februarie a acestui an. A ajuns la aproape 100 miliarde lei
Banca Națională arată că numerarul din economie a atins un noul nivel istoric. Potrivit datelor centralizate numerarul a ajuns, în februarie, la aproape 100 miliarde de lei, după o creştere cu 9,3% faţă de valoarea din februarie 2021.
În ultimul an, în economie au intrat 8,5 miliarde de lei. De asemenea, comparativ cu luna decembrie a anului trecut, în februarie 2022 numerarul a crescut cu 3,9%, respectiv cu 3,7 miliarde de lei.
Nivelul numerarului în raport cu volumul depozitelor în ale ale populației arată că numerarul aflat în circulația a fost de 60% în februarie 2022.
Ritmul anual de creștere a numerarului a fost de 9,3% în luna februarie, peste rata inflației. Acesta a oscilat în anul 2020 în jurul a 2-3 procente.
Datele pentru luna martie ar putea să indice o intensificare a creşterii numerarului, având în vedere că piaţa financiară din România a fost tensionată în martie, într-un context caracterizat de amplificarea turbulenţelor pe pieţele financiare internaţionale din cauza crizei geopolitice din regiune, după invazia militară a Rusiei în Ucraina care a început în 24 februarie şi continuă.
Numerarul în circulație la finalul anului 2021
Datele mai arată că la finalul anului trecut, numerarul în circulație era de peste 96,1 miliarde de lei, un nivel apropiat de cel înregistrat în luna noiembrie, după ce a avut loc o creștere de 9 procente față de valoarea înregistrată la finalul anului 2020. În total, anul trecut au intrat în economie aproape 7,9 miliarde de lei.
În martie 2021, numerarul în circulaţie înregistrase o schimbare de trend, marcând prima scădere lunară după nouă luni consecutive de creşteri în care a depăşit maxime istorice după maxime istorice, coborând până la aproape 90,5 mld. lei. Însă, în luna aprilie 2021 numerarul a revenit pe creştere, pentru ca apoi în luna mai să facă un mic pas în spate şi în iunie să crească din nou. Iulie şi august au fost luni de creştere a numerarului, septembrie a adus o mică scădere lunară, iar în octombrie şi noiembrie numerarul a crescut din nou, pentru ca în decembrie 2021 să facă iar un mic pas în spate.
Extragerile de la bănci au crescut în 2020
În 2020, din cauza panicii provocate de pandemia de coronavirus, a fost înregistrată o majorare substanţială a retragerilor de numerar de la bănci. Cei cu venituri mici au retras numerar de la bancă pentru a avea resurse financiare la dispoziție.
În perioada 11-20 martie 2020 retragerile de numerar de la BNR ale instituţiilor de credit, pentru a acoperi cererea populaţiei şi a companiilor, au atins nivelul record de 4,4 mld. lei, de două ori mai mult decât în decembrie 2019, perioada sărbătorilor de iarnă, după cum spunea atunci guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Însă ulterior aceste retrageri s-au mai redus.