Numărul total de carduri emise în România era, la finele ultimului trimestru din 2021, de 19.598.274 unităţi, în creştere cu aproape 1% comparativ cu sfârşitul trimestrului anterior, arată datele centralizate de Banca Naţională a României (BNR).
Potrivit sursei citate, din acest total, 15.457.481 de carduri (78,87%) erau active, faţă de 15.149.177, la finele lunii septembrie. Un număr de 16.557.857 de carduri aveau funcţie de debit şi 2.904.171 funcţie de credit.
Pe de altă parte, la 31 decembrie 2021, numărul de ATM-uri existente în România era de 10.132, cel de POS-uri de 296.758 şi de EFTPOS (Electronic Funds Transfer at Point of Sale) de 296.083.
Băncile din România și-au majorat prețurile pentru vânzarea de euro
Trebuie subliniat că, de când războiul a început în Ucraina, casele de schimb valutar, alături de băncile din România și-au majorat prețurile pentru vânzarea de euro. Unele oferte au trecut chiar de 5,3 lei. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a explicat în timpul unei emisiuni Antena 3 fenomenul prin care moneda euro trece la momentul actual. Din perspectiva sa avem de-a face cu o „panică financiară” care nu se justifică.
„Trebuie să luăm în calcul că avem două necunoscute: una este inflația galopantă, care mătură toată planeta și nu ne-a iertat nici pe noi. E o inflație pe care o suportăm, cam în proporție de 80% este venită din afară și cam 20% sunt problemele noastre de aici. Peste această inflație s-a așternut o situație geopolitică foarte complicată, un fenomen cu care nu suntem obișnuiți, generațiile de astăzi n-au avut de-a face cu el”, se referă Adrian Vasilescu la situația de criză în care ne aflăm acum.
Vestea războiului i-a determinat pe români să treacă la EURO
Vestea războiului a motivat mulți români să-și schimbe economiile în euro, iar băncile și casele de schimb valutar și-au redus rezervele semnificativ. În acest context au loc majorări de prețuri, care într-un fel sau altul, descurajează schimbul valutar. Și băncile au început să vândă euro cu peste 5,1 lei.
„De obicei, avem experiența a ceea ce se întâmplă în criză și, ca fiecare criză, a început cu retrageri de la bănci.
Din diferite motive, cele mai multe fiind de neînțelegere a fenomenului ”bani”, pentru că dacă este vorba ca-n lumea asta să se devalorizeze sau să se deprecieze banii, ei se depreciază oriunde ar fi, pentru că inflația merge înainte, iar războiul ar putea să o accentueze”, explică consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
Adrian Vasilescu: Nu sunt motive de îngrijorare
Această panică resimțită de populație se traduce și printr-o panică financiară. Adrian Vasilescu este de părere că nu există motive de îngrijorare pentru români și că aceștia nu ar trebui să se grăbească în a schimba lei în euro. Indiferent de ce sumele vehiculate de casele de schimb valutar, raportul corect al leului la euro este dat de Banca Națională a României.
„Este normal ca oamenii să se îngrijoreze, dar nu sunt date care să justifice vorbele despre panică financiară pe care le aud destul de des, nu există o panică financiară și nici nu este motiv, la această oră, în România.
Oamenii sunt îngrijorați, se iau unii după alții și schimbă euro. Unii se grăbesc să schimbe lei în euro, să-și retragă și depozitele de la bănci, ca să plece în Grecia și-n Bulgaria. Cum să iei banii cu tine și să pleci în Grecia, când în Grecia poți să-ți scoți banii de la bancomat, de acolo, prin convențiile pe care le avem cu toată lumea?”, explică Adrian Vasilescu.