„În acest oraș pe care a trebuit să-l părăsim în lacrimi în timpul Primului Război Mondial, este încă posibil să dai peste urme ale rezistenței Otomane. Așa că Ierusalim este orașul nostru, un oraș de la noi”, le-a spus Erdogan parlamentarilor turci în timpul unui discurs politic în Ankara. „Prima noastră qibla (direcția de rugăciune în islam) al-Aqsa și Cupola Stâncii în Ierusalim sunt moscheile simbolice ale credinței noastre. În plus, acest oraș este casa locurilor sfinte ale Creștinismului și Iudaismului”, a mai spus Erdogan, după cum transmite Times of Israel.
Imperiul Otoman a stăpânit Ierusalimul din 1516 până în 1917. Turcia modernă, statul successor, a subliniat de multă vreme conexiunea sa durabilă cu orașul sfânt, condamnând în mod regulat presupusele eforturi ale Israelului de a-l „iudeiza” și recunoașterea de către administrația SUA în decembrie 2017 ca fiind capitala Israelului.
Ierusalimul a fost capitala Israelului de când statul a fost fondat, iar evreii au o istorie de mii de ani în oraș, susținută de ample descoperiri arheologice.
President @RTErdogan: “We consider it an honour on behalf of our country and nation to express the rights of the oppressed Palestinian people on every platform, with whom we have lived for centuries.” pic.twitter.com/yCcfrrc5RY
— Presidency of the Republic of Türkiye (@trpresidency) October 1, 2020
Erdogan s-a plâns de soarta Ierusalimului și situația palestinienilor
„O altă criză pe care țara noastră și națiunea noastră o urmăresc cu atenție este opresiunea Israelului față de palestinieni și practicile nepăsătoare care nu iau în considerare intimitatea Ierusalimului”, a spus el spre sfârșitul discursului.
„Problema Ierusalimului nu este o problemă geopolitică obișnuită pentru noi. În primul rând, actualul aspect fizic al Vechiului Oraș, care este inima Ierusalimului, a fost construit de către Suleiman Magnificul, cu zidurile sale, bazaar, și multele clădiri. Strămoșii noștri și-au arătat respectul timp de secole prin păstrarea acestui oraș la mare stimă”, a mai afirmat liderul de la Ankara.
Palestinienii au trăit în Ierusalim „timp de mii de ani”, însă au fost ocupați iar drepturile lor au fost încălcate, a mai adăugat Recep Tayyip Erdogan.
A jurat să „urmărească cu atenție” problema palestiniană
„Considerăm ca fiind o onoare din partea țării noastre și a națiunii să exprimăm drepturile pentru poporul palestinian oprimat, cu care am trăit timp de secole. Cu această înțelegere, vom urmări atât cauza palestiniană, care este rana sângerândă a conștiinței globale, cât și cazul Ierusalimului până la sfârșit”, a precizat președintele Turciei.
Ministerul de Externe al Israelului a refuzat să comenteze pentru The Times of Israel discursul lui Erdogan.