Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, a precizat că formațiunea are în vedere acceptarea unei candidaturi la alegerile prezidențiale de anul viitor a unui intelectual de stângă.

Acesta a declarat la RFI că secretarul general adjunct al Alinaței Atlanticului de Nord (NATO), Mircea Geoană, are multe calități pentru a fi un candidat serios, dar subliniază că Partidul Social Democrat (PSD) nu a discutat încă pe margine acestui subiect în cadrul formațiunii.

Amintim că liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat anterior că viitorul candidat PSD pentru alegerile prezidențiale ar putea fi un intelectual de stânga din afara formațiunii, doar că el l-a menționat în acest sens pe Ion Cristoiu.

”Nu este un lucru nou pentru noi, cei care suntem în acest moment în echipa de conducere a partidului. Am discutat de mai multe ori despre această variantă, pornind de la experiența ultimilor 20 de ani, în care candidând președintele partidului, a pierdut alegerile. Sigur că eu nu cred că aceasta a fost principala cauză, faptul că era președintele partidului, ci s-au făcut unele greșeli strategice și greșeli de comunicare în fiecare din aceste alegeri, însă noi ne-am gândit serios de faptul că PSD ar putea accepta o candidatură a unui intelectual de stânga, evident, în jurul căruia să se creeze o platformă de susținere formată din partidele care sunt în această parte a spectrului politic sau și din societate civilă. Deci această soluție este una din soluțiile pragmatice pe care le gândim. Sigur că este determinată și de evoluția lucrurilor în viitor, de modul în care va reuși să evolueze partidul, din punct de vedere politic în acest an și a scorului pe care îl va obține, de modul în care va reuși să creeze în jurul partidului o platformă mai largă de susținere și sigur, de găsirea unui candidat. Nu este o soluție pe care să nu o luăm în calcul, este o soluție la care chiar ne-am gândit serios și Marcel Ciolacu a vorbit serios când a spus asta”, a precizat Vasile Dîncu.

Motivul pentru care nu ar candida un om din PSD

Vasile Dîncu a fost întrebat care este motivul pentru care nu candidează un om din PSD, iar el a răspuns că ”este vorba de potențialul electoral pe care îl are un singur partid, atunci când se creează împotriva lui un adevărat bloc contestatar. Nouă ni s-a întâmplat acest lucru și s-a văzut că soluțiile care au fost câștigătoare atunci când au fost alegeri mai strânse, nu vorbim despre ultimele alegeri, despre ultimul tur de alegeri prezidențiale, atunci au câștigat mai degrabă coalițiile, decât partidele monobloc ideologic, să spunem așa. Vom vedea cum vor evolua și opțiunile electoratului, vom vedea ce vor cere oamenii pentru următoarele alegeri, pentru că acesta este lucrul cel mai important, va trebui să găsim o soluție la orizontul de așteptare al românilor, chiar dacă noi cu siguranță că ne-am dori mai degrabă să fie un membru de partid, un membru cu vechime, să spunem, care ideologic este 100% apropiat de noi. În aceste situații trebuie să înțelegi că trebuie să faci concesii și partidele să devină flexibile, atunci când vor o funcție atât de importantă”.

Mircea Geoană, un candidat serios

Întrebat dacă Mircea Geoană ar putea fi susținut de PSD, Vasile Dîncu a spus că secretarul general adjunct al NATO ”are multe calități pentru a fi un candidat serios. Nu s-a discutat acest lucru încă în partid. Noi am stabilit de principiu că acel care va fi candidat, indiferent că vine din afară sau dinăuntru, va trece printr-o alegere la nivel local, ca să-i construim un suport pentru următoarele alegeri. Deci sigur că este o discuție care ar putea să aibă loc. Deocamdată, ne preocupă guvernarea și modul în care va prelua Marcel Ciolacu următorul Guvern, cu un nou program de guvernare și nu ne-am gândit încă la alegerile prezidențiale, încă nu am luat decizii în acest sens”.

Întrebat dacă decizia lui Marcel Ciolacu de a nu candida la alegerile prezidențiale din 2024 nu denotă cumva că nu are șanse de câștig, Vasile Dîncu a spus că nu crede ”că președintele partidului nu are șanse de câștig. Contează și campania, contează și ceea ce se întâmplă în mediul electoral până în acel moment. În acest moment, lucru pe care l-a spus Marcel Ciolacu, nu înseamnă că este exclus ca președintele partidului să candideze, a spus doar că ne gândim și la o altă variantă. Vom vedea însă ce se va întâmpla, în funcție și de evoluția societății românești în această perioadă, când sunt schimbări rapide, trebuie să dăm răspunsuri rapide la crize și atunci lucrurile se schimbă foarte repede. Eu cred însă că partidele în general în România, prin tradiție, să spunem, opțiunea cea mai importantă este aceea de a lansa președintele partidului în bătălia electorală”.