Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a transmis, sâmbătă, că este nevoie de o sancționare mult mai dură a Rusiei în contextul agresiunii în Ucraina. Astfel, potrivit europarlamentarului, ambasadorii ruși trebuie expulzați din statele UE.
Eugen Tomac: Ambasadorii ruşi trebuie expulzaţi!
„Ambasadorii ruși trebuie expulzați! Este nevoie de o sancționare mult mai dură a Rusiei în contextul agresiunii în Ucraina. Parlamentul European trebuia să dea acest start.
Rezoluția europeană ce urmărea pregătirea summit-ului UE-Ucraina a adus ȋn dezbatere o idee ambițioasă: expulzarea tuturor ambasadorilor Federației Ruse din statele membre UE.
Un text dur, însă, care ar fi putut produce rezultate politice puternice. Pentru că și Rusia joacă cu forță şi ȋnţelege doar acțiunile de forţă. De altfel, un răspuns necesar, după ce Rusia a expulzat ambasadorul Estoniei de la Moscova.
Din păcate, deși rolul Parlamentului European este acela de a da direcții politice ambițioase, această inițiativă a picat la vot: 403 voturi împotrivă, 125 voturi favorabile, 60 abțineri.
Sunt mândru că am fost printre cei 125 de deputați care au votat pentru o Uniune Europeană mai fermă ȋn relația cu Federația Rusă. Un stat agresor care amenință Europa nu trebuie tratat ca un partener. Un stat care încalcă orice principii internaționale trebuie izolat. Este timpul să scădem nivelul de relaționare diplomatică cu Rusia.”, a scris europarlamentarul PMP Eugen Tomac, pe pagina sa de Facebook.
România trebuie să solicite respectarea comunității românești din Ucraina
De asemenea, europarlamentarul PMP Eugen Tomac a mai transmis că România trebuie să solicite „constant și ferm” respectarea comunității românești din Ucraina.
„Fără îndoială, Ucraina trebuie susținută în fața invaziei rusești. Chiar în timp ce avea loc, la Kiev, summitul UE-Ucraina, am intervenit în plenul Parlamentului European și am susținut ceea ce voi repeta ori de câte ori voi întâlni vreun oficial ucrainean în următoarea perioadă.
În aceste vremuri cumplite, când pe frontul de est, zi de zi, alături de ucraineni luptă români, cetățeni ai statului vecin, împotriva invaziei ruse, este de neacceptat ca guvernul de la Kiev să continue linia sovietică de asimilare a populației vorbitoare de limba română.
Ucraina condamnă procesul de deznaționalizare al populației ucrainene din perioada sovietică, dar uită că de același tratament au avut parte și românii, în număr de aproape un milion. Ei au nevoie de drepturi pentru a-și păstra identitatea lingvistică, culturală și spirituală.
Integrarea europeană înseamnă drepturi și norme europene de protecție a minorităților, aspect esențial în procesul de negociere. România trebuie să solicite constant și ferm respectarea comunității românești din Ucraina, atât bilateral, cât și în cadrul UE.
Românii noștri trebuie protejați și susținuți cu toată fermitatea!”, a mai transmis Eugen Tomac.