“Chiar şi în cazul unei aparente eliminări, monitorizarea trebuie continuată, deoarece recrudescenţa contaminării este posibilă chiar până în 2025”, apreciază cercetătorii. Asta înseamnă că măsurile din prezent nu sunt suficiente pentru a opri pandemia și că vârfurile secundare ar putea fi mai mari decât cel actual.
Prea multe necunoscute
Marc Lipsitch, unul din conducătorii studiului de la Harvard, a declarat marţi, într-o teleconferinţă, că ”predicţia unui sfârşit al pandemiei la vară (…) nu este în concordanţă cu ceea ce ştim”. De fapt, a fost vorba de o replica la afirmația președintelui Trump care a spus că la sfârșitul lui mai, epidemia din SUA va fi pe ducă. Donald Trump citase în acest fel un alt model, al Universităţii din Washington. Lipsitch a precizat că nimeni nu ştie dacă pacienţii vindecaţi de COVID-19 devin complet imuni la coronavirus sau cât timp durează imunitatea.
Numărul infectărilor va crește din nou
Toate simulările – atât cele cu o singură perioadă de izolare socială, cât şi cu intervale intermitente de izolare – arată că după ridicarea restricţiilor va creşte din nou numărul de cazuri de contaminare. Scenariul cel mai pesimist este cel în care distanţarea strictă, într-o etapă timpurie a epidemiei, nu este urmată de controale. În acest caz, ar urma un val foarte mare de îmbolnăviri la iarnă, aşa cum s-a întâmplat şi în epidemia de gripă din 1918, când s-a infectat un sfert din populaţia mondială şi au murit 100 de milioane de oameni.
Nici așa nu-i bine
Modelul de la Harvard evidenţiază şi consecinţele izolării excesive. O perioadă de blocaj social şi economic de 20 de săptămâni ar reduce atât de eficient propagarea virusului încât nu s-ar crea practic nicio imunizare a populaţiei, iar, asftel, următorul vârf al epidemiei ar fi mai accentuat. Cercetătorii indică modalităţi prin care sistemele de sănătate publică pot ameliora perspectivele: mai multe teste pentru diagnosticare, urmărirea riguroasă a contactelor, creşterea capacităţilor de terapie intensivă în spitale, tratamente eficiente pentru COVID-19 şi mai ales disponibilitatea unui vaccin împotriva coronavirusului.