Comisia Europeană a fost informată că nu va primi dozele de vaccin anti-COVID-19 convenite inițial. Conform site-ului austriac de știri OE24, numărul dozelor ce vor fi livrate în primul semestru vor fi considerabil sub ținta stabilită.
AstraZeneca a informat Comisia Europeană că nu va putea livra cantităţile iniţiale convenite de doze de vaccin anti-COVID-19 după ce va obţine autorizarea din partea Agenţiei Europene a Medicamentului, aşteptată la sfârşitul acestei luni, a relatat vineri cotidianul german Bild, citând surse din cadrul companiei, transmite Reuters.
Contactat de Reuters, un purtător de cuvânt al AstraZeneca nu a dorit să comenteze.
Site-ul austriac de ştiri OE24 a relatat la rândul său despre iminentele întârzieri ale livrărilor, notând că AstraZeneca le-a comunicat joi coordonatorilor UE ai vaccinării că, în primul trimestru, livrările vor fi considerabil sub ţinta stabilită.
Fără a-şi preciza sursele, site-ul scrie că Martin Auer, coordonatorul austriac, le-a transmis landurilor că alocările pentru Austria în primul trimestru au fost reduse de la 2 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 la 500.000-600.000 de doze.
Mai multe state UE cer aprobare rapidă pentru acest vaccin anti-COVID-19
Austria, Danemarca, Grecia şi Republica Cehă au cerut înaintea summitului european de joi ca Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) să accelereze aprobarea vaccinurilor anti-COVID-19, mai ales cel produs de AstraZeneca/Oxford, care este mai uşor de stocat decât cele folosite în prezent în UE, respectiv Pfizer/BioNtech şi Moderna, relatează agenţia EFE.
Premierii celor patru ţări i-au transmis preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, o scrisoare în care subliniază că ”fiecare zi contează pentru a salva vieţi” şi îi cer ca liderii statelor UE să trimită ”un mesaj puternic” către EMA pentru ca procesul avizării vaccinurilor să fie ”cât mai eficient posibil”.
„Solicităm împreună ca EMA să decidă rapid şi cu mai puţină birocraţie asupra aprobării vaccinului AstraZeneca”, a declarat agenţiei APA premierul austriac Sebastian Kurz. „AstraZeneca poate furniza Austriei două milioane de doze de vaccin în primele patru luni. Aceasta ar accelera enorm procesul de vaccinare a populaţiei”, a explicat el.
Deşi în testele clinice eficacitatea vaccinului AstraZeneca/Oxford a fost mai redusă faţă de cea a vaccinurilor Pfizer-BioNTech şi Moderna, în condiţiile numărului insuficient de doze disponibile vaccinul AstraZeneca/Oxford poate juca un rol semnificativ în atingerea obiectivului Uniunii Europene de a imuniza 70% din populaţia adultă până în vară.