Trupele ruse au atacat orașul Nikopol, unde au avariat astfel locuințe, o conductă de gaz și rețeaua electrică. S-au efectuat bombardamente soldate cu victime și în regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei.

Rusia însă are ca prioritate orașele Bahmut, Lîman și Avdiivka, din estul țării.

„Trebuie să ne așteptăm ca astfel de lupte să continue o perioadă destul de lungă, motiv pentru care continuăm să oferim asistență de securitate Ucrainei.

Ne veți vedea făcând asta, din nou, în zilele și săptămânile următoare”, a spus John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național pentru Securitate al SUA.

„Vom primi mai multe vehicule blindate, inclusiv tancuri, de fabricație franceză”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Șocul vine însă din Belarus, unde pe rețelele de socializare circulă o înregistrare filmată într-o stație de autobuz.

Anunțul spune că bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt îndemnați să se îndrepte spre biroul local de înrolare și să meargă la locațiile respective pentru a-și „clarifica datele”.

Fregata „Amiral Gorșkov”, echipată cu rachete hipersonice Zircon, pleacă în misiune

Marina rusă trimite cea mai modernă navă de luptă în oceanele Atlantic și Indian, iar ulterior în Marea Mediterană, având ca misiune „menținerea stabilității regionale”. Fregata „Amiral Gorșkov”, echipată cu rachete hipersonice Zircon, a plecat de la baza Flotei de Nord din Marea Barents.

„Nava a fost încărcată cu focoase pentru rachetele Zircon și Kalibr, echipamente de apărare aeriană, torpile și artilerie. Echipajul navei este pregătit să îndeplinească sarcinile serviciului de luptă”, a declarat comandantul fregatei, Igor Kromahl.

„Această navă, înarmată cu rachete Zircon, este capabilă să aplice lovituri precise și puternice inamicului aflat pe mare sau pe uscat. Caracteristica rachetelor hipersonice este capacitatea lor de a evita orice sistem modern și avansat de apărare antirachetă”, a spus ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

La ceremonia de intrare a navei în serviciul de luptă a asistat prin videoconferință și președintele Vladimir Putin. Anul trecut, acesta a spus despre rachetele hipersonice Zircon că pot atinge o viteză de nouă ori mai mare decât a sunetului și au o rază de acțiune de peste 1.000 de kilometri.

Șeful Serviciilor de Informații Militare susține că Putin suferă de cancer

Șeful Serviciilor de Informații Militare de la Kiev spune însă că în viitor, atacurile ar putea deveni „din ce în ce mai profunde” în interiorul Rusiei. În cadrul unui interviu acordat unei televiziuni americane, acesta a mai declarat că liderul de la Kremlin ar fi bolnav în fază terminală.

Prezentatoare ABC News: Este Putin bolnav în fază terminală?

Kirilo Budanov, șeful serviciului militar de informații al Ucrainei: „Desigur”.

Prezentatoare: Este?

Kirilo Budanov, șeful serviciului militar de informații al Ucrainei: „Da! E bolnav de foarte mult timp”.

Prezentatoare: De ce boală suferă? E vorba de cancer?

Kirilo Budanov, șeful serviciului militar de informații al Ucrainei: „Da, noi credem că este cancer”.

Prezentatoare: Ce vă face să credeți că e bolnav?

Kirilo Budanov, șeful serviciului militar de informații al Ucrainei: „Răspunsul e simplu: știm sigur acest lucru”.

Prezentatoare: Știți sigur, aveți dovezi?

Kirilo Budanov, șeful serviciului militar de informații al Ucrainei: „Avem surse umane”.

Prezentatoare: Surse umane, apropiate de Putin?

Kirilo Budanov, șeful serviciului militar de informații al Ucrainei: „Da”.