„Ar trebui dna ministru (al Muncii-n.r.) și dl ministru de Interne și dl. ministru al Apărarii să ne uităm și la vârsta de pensionare și să vedem cum putem recalcula pensiile nesimțite. Cele care au fost făcute prin umflarea pe ultima sută de metri a veniturilor pentru a se ajunge la o pensie mai mare decât e plafonul acum.

Trebuie să corectăm aceste nedreptăți pentru că provoacă o nemulțumire profundă inclusiv pentru cadrele militare, pentru jandarmi. Șefimea și-a tras pensii nesimțite profitând de portițele lăsate în actul normativ și așa ne-am trezit cu pensii de 15.000, 20.000, care sunt o sfidare la adresa unui om care a muncit o viață şi care la finalul unei cariere de 35-40 de ani are o pensie cât de cât rezonabilă.

Ele (soluţiile – n.red.) trebuie cântărite foarte bine, analizate foarte bine, trebuie studiată foarte bine baza legală şi constituţională şi nu uitaţi de analiza comparativă a sistemelor publice de pensii din ţările europene pe care le-am convenit”, a spus premierul.

Anterior, vorbind despre decizia Parlamentului de a elimina pensiile speciale, premierul a avut un moment de confuzie susținând că au fost desființate rentele viagere ale sportivilor cu rezultate deosebite, precum și indemnizațiile de merit ale oamenilor de cultură și i-a cerut ministrului Muncii un proiect de corectare a acestei decizii. Violeta Alexandru i-a spus că deja corectura a fost făcută în Parlament: „și-au dat seama cât de absurde erau amendamentele și le-au retras”. „Foarte bine!”, a replicat Ludovid Orban.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri proiectul de lege care elimină pensiile speciale. Măsura îi vizează pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Potrivit HotNews, actul normativ nu-i vizează pe militari și polițiști.

Legea urmează să meargă la promulgare la președintele Klaus Iohannis, dar are un termen în care poate fi contestată la Curtea Constituțională. De precizat este că magistrații au anunțat că vor contesta legea la CCR și există șanse mari ca aceasta să fie declarată neconstituțională. Există deja o decizie al Curții Constituționale care precizează că de pensiile magistraților nu se poate atinge nimeni. Motivul: de acestea depinde independența justiției.

Ce pensii speciale au fost eliminate:

– parlamentari (indemnizație limită vârstă)
– judecătorii, procurorii (pensie de serviciu)
– foștii Președinți ai României
– primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene (indemnizație pentru limită de vârstă)
– judecătorii CCR (pensie de serviciu)

– membrii Curții de Conturi
– Avocatul Poporului
– funcționarii publici parlamentari
– Corpul diplomatic și consular
– Personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertizare Criminalistice
– Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă

Câte pensii de serviciu sunt în România

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finalul anului 2019, de 9.359 persoane, în creştere cu 1,9% (plus 175 de persoane) faţă de perioada similară din 2018, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).