UE s-ar putea confrunta cu un nou val de refugiați. Autoritățile trebuie să fie pregătite
Așadar, ministrul ceh a spus o reuniune informală a miniștrilor de Interne ai UE că este important ca Cei 27 să fie pregătiţi pentru noi sosiri.
„Sperăm cu toţii că situaţia se va ameliora, dar nu vedem finalul războiului încă”, a spus Vit Rakusan, conform informațiilor transmise de dpa.com
Amintim că miniștrii de Interne ai UE s-au reunit pentru a discuta despre riscurile de securitate provocate de războiul din Ucraina, printre care traficul de fiinţe umane, contrabanda cu arme şi droguri şi creşterea ratei migraţiei.
Numărul persoanelor care se deplasează între UE şi Ucraina este la un nivel „pre-război, pre-COVID”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, referindu-se la invadarea Ucrainei de către Rusia şi la pandemia de COVID-19.
„Deci ne-am întors la un număr normal de oameni care traversează şi este aproape acelaşi număr de oameni care intră şi care se întorc”, a adăugat Ylva Johansson.
Potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), circa 3,6 milioane de cetăţeni din Ucraina s-au înregistrat pentru o formă de protecţie internaţională în Europa de la începutul războiului.
Cei mai mulţi dintre ei sunt în Polonia, care găzduieşte 1,2 milioane de ucraineni, în timp ce Germania a primit 670.000 de oameni. Republica Cehă găzduieşte în prezent 388.000 de oameni, potrivit datelor ONU.
Parlamentul European vine în sprijinul refugiaților ucraineni
Decizie importantă luată la Bruxelles în ceea ce îi privește pe refugiații din Ucraina. Aceștia au în continuare posibilitatea să folosească permisele de conducere emise în țara lor. Parlamentul European a adoptat o hotărâre conform căreia refugiații ucraineni vor putea continua să folosească permisele de conducere ucrainene fără a le schimba cu cele ale UE.
„Ucrainenii care au fugit în țările UE din cauza agresiunii militare ruse și au primit statutul de protecție temporară vor putea continua să folosească permisele de conducere ucrainene fără a le schimba cu permisele UE sau să susțină un nou test de conducere în țara gazdă, cât timp au protecția temporară specificată”, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European.
Conform măsurii adoptate de Parlamentul European, în caz de pierdere sau furt de permis, țările UE vor putea emite noi drepturi europene după ce va verifica la autoritățile ucrainene dacă persoana în cauză deține un permis de conducere ucrainean valabil.