Dacă Berlinul face un pas înapoi și reduce sprijinul pentru Kiev, alte state din UE îi vor urma, rapid, exemplul. După ce a suferit eșecuri umilitoare pe câmpul de luptă, Putin va paria mai departe că poate câștiga frontul politic din Europa, susține Al-Jazeera într-un comentariu.
De la începutul invadării Ucrainei, Germania a fost adesea criticată, în special de unii membri ai Uniunii Europene, pentru că ar fi prea precaută. Guvernul german a fost acuzat că se mișcă în pas de melc când vine vorba de furnizarea de arme Ucrainei.
De fapt, Berlinul a trimis ceva arme, inclusiv lansatoare de rachete, care și-au dovedit eficiența împotriva forțelor ruse. Peste toate, Berlinul a pus cruce conductei Nord Stream 2, chiar înainte de declanșarea invaziei ruse, scrie Al-Jazeera.
Nemții s-au săturat de războiul din Ucraina
Acum însă, după nouă luni, există tot mai multe semne că societatea germană s-a săturat de războiul din Ucraina. Un sondaj realizat luna trecută sugerează că 40% dintre nemți cred, total sau parțial, că NATO a provocat Rusia să invadeze Ucraina.
Acest număr crește la 59% în provinciile care au făcut parte, cândva, din fosta RDG. Aproximativ o treime dintre respondenți împărtășesc opinia conform căreia Ucraina face parte, din punct de vedere istoric, din Rusia și aproximativ același procent este de acord că SUA ar fi înființat laboratoare secrete pe teritoriul ucrainean pentru a dezvolta arme biologice.
Și în alte state europene sprijinul pentru Ucraina este în scădere
Că propaganda Kremlinului a câștigat teren în Germania nu este o noutate. Anti-americanismul, împreună cu pacifismul înrădăcinat în cultura politică a Berlinului, oferă un teren fertil pentru narațiunile Rusiei. Dar Germania nu este singura care crede asta. În Italia, sprijinul public pentru trimiterea de arme în Ucraina este undeva la 41%.
Scepticismul predomină în Slovacia, Bulgaria, iar în Grecia, 28% dintre cetățeni dau vina pe NATO pentru conflict. Pe 5 noiembrie, zeci de mii de oameni au mărșăluit la Roma, cerând oprirea livrărilor de arme către Kiev. Și în Germania au avut loc mitinguri împotriva războiului și a creșterii costului vieții.
Care sunt semnele de avertizare
La orizont se conturează o recesiune, iar guvernele UE s-ar putea confrunta, din nou, cu o provocare puternică din partea populiștilor. Alegerile recente din Italia și Suedia, în care partidele de extremă dreapta au obținut câștiguri semnificative, sunt un semn de avertizare. Strategia pe termen mai lung a Germaniei reflectă, de asemenea, un sprijin puternic pentru un front anti-rus.
Berlinul a dezvăluit un program ambițios de creștere a cheltuielilor pentru apărare și de revizuire a politicii externe și de securitate. Odată cu înființarea de către guvernul german a unui fond de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei, Rusia se confruntă cu o Uniune Europeană mult mai puternică. Și, după cum arată livrările de armament către Ucraina, o parte din noul kit pe care Berlinul îl achiziționează ar putea ajunge foarte bine pe frontul de luptă în regiunile Donbas sau Zaporoje.
Dar dacă există un actor occidental care ar putea schimba cursul războiului din Ucraina, acesta nu este Germania, ci Statele Unite. Sprijinul american a fost esențial pentru a ajuta Kievul să reziste agresiunii și să elibereze aproximativ jumătate din teritoriul ocupat de Rusia la începutul invaziei. Alegerile neconcludente de la jumătatea mandatului nu vor schimba în mod semnificativ politica SUA, dar există o întrebare uriașă cu privire la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.