Președintele Federației Industriei Germane (BDI), Siegfried Russwurm, a avertizat asupra unei ierni aspre și a făcut apel la companii și la persoane fizice din Germania să economisească în continuare energie.
Două incertitudini majore
Siegfried Russwurm, vede în continuare că pericolul unei penurii de gaze naturale în Germania nu a trecut. „Nu există niciun motiv pentru crede că pericolul a trecut”, a declarat el pentru agenția de presă DPA.
„Nimeni nu poate exclude posibilitatea că ne vom confrunta cu o iarnă grea. Prin urmare, este esențial ca întreprinderile, cetățenii, dar și sectorul public, să economisească energie – oricând și oriunde este posibil”, a punctat acesta explicând că o închidere forțată a întreprinderilor din lipsă de energie ar fi extrem de nocivă.
„Vremea și cantitatea de energie pe care trebuie să o exportăm către vecinii noștri europeni în prezent, în principal către Franța” sunt incertitudini a spus el. „Ultimul test de stres nu este teoria, ci realitatea acestei ierni și a iernii care va urma”, a mai spus Russwurm. „Trebuie să trecem de această iarnă, apoi să umplem din nou rezervoarele de stocare și pentru iarna următoare. Chestiunea este încă în curs de desfășurare”, a mai precizat șeful BDI.
Pentru iarna 2023-2024, a explicat Russwurm, instalațiile de stocare a gazelor ar trebui să aibă un nivel de umplere similar celui din luna noiembrie a acestui an.
„Toate terminalele GNL planificate trebuie să fie conectate la rețea”, a cerut Russwurm, adăugând că noul terminal din Wilhelmshaven nu este suficient. „Pentru o aprovizionare sigură cu energie, trebuie să găsim alți parteneri care sunt dispuși să ne furnizeze suficient gaz. Și, în cele din urmă, trebuie să stabilizăm producția internă de gaze”, solicită Russwurm.
Germania are nevoie de o tranziție energetică mai rapidă
De asemenea, Russwurm a cerut o mai mare rapiditate în tranziția energetică. „Mai presus de toate, politicienii trebuie să creeze condiții-cadru adecvate pentru investițiile necesare. Când vine vorba de tranziția energetică, problema în Germania nu este voința, ci implementarea – și o varietate de sensibilități locale. Schimbările politice și de reglementare necesare durează prea mult. Expansiunea trebuie să depășească cu mult ritmul de până acum.”
Potrivit lui Russwurm, cancelarul Olaf Scholz a descris realizarea „foarte rapidă” a primului terminal GNL din Wilhelmshaven ca fiind „un nou ritm pentru Germania”. „Într-adevăr, avem nevoie de acest lucru – și pentru extinderea rețelelor și a energiilor regenerabile. Nivelul ridicat de ambiție al guvernului federal nu va fi de ajuns pentru a construi de unul singur o nouă turbină eoliană. Decarbonizarea va reuși doar dacă totul va funcționa ca un ceasornic de acum încolo.”