Este pentru prima dată când un oficial israelian comentează, public, sprijinul acordat de Iran efortului de război al Rusiei, potrivit Axios.

Încercare de a descuraja Iranul să trimită rachete balistice

”Avertizăm asupra viitoarelor intenţii ale Iranului, pe care această ţară încearcă să le păstreze secrete, şi anume de a aprofunda şi extinde livrările sale de arme perfecţionate către Rusia”, a declarat șeful Mossad, David Barnea. El a confirmat că Israelul a oferit informații aliaților săi despre livrările anterioare de drone iraniene pentru Rusia. Comentariile lui Barnea ar putea avea ca scop încercarea de a descuraja Iranul să trimită rachete balistice în Rusia, susțin experții israelieni.

Rusia a negat că ar fi folosit drone iraniene, dar Mossad știe mai bine

Teheranul a recunoscut că a furnizat drone Rusiei, dar susține că ar fi făcut asta înainte de începerea războiului. SUA susțin că au dovezi ale transferurilor mai recente de drone iraniene către Rusia. „Am făcut deja lumină asupra livrărilor de arme către Rusia, în pofida minciunilor Iranului, pe care le cunoaștem deja”, a adăugat șeful Mossad. Rusia a negat că ar fi folosit drone de fabricație iraniană asupra țintelor civile din Ucraina, în ciuda dovezilor care arătau contrariul.

Pe de altă parte, Israelul nu a făcut lobby activ pe această problemă pentru a evita tensiunile cu Moscova, care a permis Israelului să acționeze împotriva activității iranienienilor în Siria. Colonelul Davud Jafari, membru al forţei Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, a fost ucis, zilele trecute, în Siria, lângă Damasc, de o bombă atribuită Israelului de către Teheran.

Factorul ”Siria”

Departamentul aerospaţial al Gardienilor este specializat în fabricarea de drone, rachete, rachete balistice şi sateliţi. După invazia rusă a Ucrainei, Israelul a adoptat iniţial o atitudine precaută faţă de Moscova. Guvenrul de la Tel Aviv a subliniat legăturile speciale dintre cele două ţări, statul evreu având peste un milion de cetăţeni din fosta Uniune Sovietică, iar Rusia dispunând de trupe în Siria, ţară învecinată cu Israelul.

Urmează și rachetele balistice?

Ziarul italian La Repubblica se teme că Iranul și-a predat stocul de drone rușilor și se pregătește să le predea și rachetele balistice. Transferul masiv de arme de la Teheran la Moscova ar deschide un alt front îngrijorător: ce i s-a promis în schimb regimului ayatollahilor? Există o ipoteză care circulă în cercurile de informații occidentale, conform căreia Moscova ar putea oferi Teheranului tehnologia pentru rachete hipersonice.