Șeful statului francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au anunțat decizii de natură militară care vizează statele de pe Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice. Cei doi lideri și-au exprimat intenția de a consolida puterea acestuia, în contextul războiului rus declanșat la 24 februarie împotriva Ucrainei.

Germania și Franța au anunțat întărirea Flancului estic în contextul invaziei militare ruse împotriva Ucrainei

Emmanule Macron și Olaf Scholz au avut recent o întâlnire la Paris, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la semnarea tratatului de reconciliere postbelică între țările lor. Cei doi șefi de stat au anunțat întărirea prezenței militare a Franței și Germaniei în estul Europei și desfășurarea de exerciții militare comune în România și Lituania la o dată care urmează să fie precizată în scurt timp.

„Ne-am consolidat angajamentul atât pentru Flancul Estic al Uniunii Europene, cât și al NATO. Pentru a sprijini aliații noștri estici, militarii vor planifica exerciții comune ale Brigăzii franco-germane în Lituania și România. În acest context, subliniem angajamentul nostru de a crește rezistența partenerilor noștri estici, inclusiv prin Facilitatea europeană pentru pace și în cadrul Parteneriatului estic, și sprijinim Ucraina, Republica Moldova și Georgia pe drumul lor european.”, a transmis administrația prezidențială de la Paris.

SUA își mențin cei aproximativ 4 mii de soldați dislocați în sud-estul României pentru încă 9 luni

„Vorbim despre exerciții militare la care vor participa forțe terestre, navale și aeriene. În afară de România și Lituania, exerciții similare vor avea loc și în Polonia. Franța și Germania consideră că este esențială consolidarea capacităților europene de apărare în vederea consolidării pilonului european în NATO, motiv pentru care și-au propus să amelioreze colaborarea forțelor armate în Europa.”, a transmis corespondentul Antena 3 CNN, Cătălina Buzoianu.

În context, Statele Unite ale Americii au anunțat că își mențin cei aproximativ 4 mii de soldați dislocați în sud-estul României pentru încă 9 luni. Războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei durează de aproape un an. Forțele armate ucrainene au înregistrat performanțe militare fiind bine echipate de către armamentul din SUA și Occident. Rusia însă a condamnat aceste acțiuni, precizând că armamentul livrat către Kiev alimentează starea de război în Ucraina.