Ratele mari ale dobânzilor ar putea fi noua realitate! Noile previziuni economice indică în mod clar faptul că banca centrală a SUA nu va reduce ratele dobânzilor până în 2024, la o rată de aproximativ 5,1%. Oficialii Fed estimează că, în cele din urmă, ratele dobânzii vor scădea la 2,9%, până în anul 2026 și vor fi menținute la 2,5% pe termen lung.
În luna iulie, Rezerva Federală a menţinut neschimbate dobânzile, luând o pauză, după zece creşteri consecutive în care a ridicat ratele de la aproape zero la peste 5%, dar a anunţat că, probabil, vor mai urma și alte creşteri până la finalul anului, potrivit Foxbusiness.
Ratele mari ale dobânzilor ar putea fi noua realitate
„Orientările din declarația de politică a FOMC și previziunile actualizate ale acesteia și ale ratei dobânzii indică o atitudine politică în curs de desfășurare și o traiectorie a ratelor mai ridicate, pentru o perioadă mai lungă de timp. Motivul este că inflația rămâne ridicată și ar trebui să înceapă să scadă treptat”, a declarat Kathy Bostjancic, economist șef la Nationwide.
Dar, pentru americanii care au un sold al contului de la o lună la alta, creșterea constantă a ratelor din ultimele 18 luni i-ar putea costa sute, dacă nu chiar mii de dolari, arată Foxbusiness. Deși rata fondurilor federale nu este ceea ce plătesc consumatorii în mod direct, aceasta afectează costurile de împrumut pentru liniile de credit cu capital propriu, împrumuturile auto și cardurile de credit. Ratele mai mari au contribuit la creșterea ratei medii la creditele ipotecare pe 30 de ani, cu peste 7%, pentru prima dată în ultimii ani. Au crescut, de asemenea, și costurile de împrumut pentru orice, de la linii de credit cu capital propriu, până la împrumuturi auto și carduri de credit.
Creștere astronomică a ratelor ipotecare în ultimul an
Mai mult: accesul la achiziționarea de locuințe este mai redus astăzi decât era în perioada de vârf a bulei imobiliare din 2008, din cauza creșterii astronomice a ratelor ipotecare din ultimul an.
Monitorul privind accesibilitatea locuințelor de la Atlanta Fed, care compară prețurile medii ale caselor și alte costuri ale locuințelor cu venitul mediu al gospodăriei, arată că o gospodărie medie din SUA ar trebui să aloce aproximativ 43,2% din venit pentru a-și permite o casă la prețul mediu din luna iunie. Americanii cu datorii cu cardul de credit se simt, de asemenea, afectați de ratele mai mari.
„Era datoriilor mai ieftine s-a încheiat”
Ratele medii ale dobânzilor la cardurile de credit au crescut deja, de la 16% în februarie 2022, înainte ca Fed să înceapă să majoreze ratele, la un nou record, de 20,71% începând de miercuri, potrivit unei baze de date Bankrate create în 1985. Recordul anterior a fost de 19 % în iulie 1991. Chiar și o modificare insignifiantă a ratelor cardului de credit îi va afecta pe americani. Așa cum arată lucrurile acum, este puțin probabil ca aceste rate să scadă substanțial prea curând, din pricina politicii financiare agresive a Rezervei Federale.
„Era datoriilor mai ieftine a dispărut”, a declarat Karl Jacob, CEO și fondator al LoanSnap. „Ratele dobânzilor vor rămâne la niveluri mai ridicate, făcând ca mulți americani să suporte povara unor datorii mai mari ale dobânzii, cu impact direct asupra sănătății lor financiare și a economiei, în general”, a precizat Jacob.