Nou exerciţiu reuşit pentru Rusia! Luni dimineaţa, a fost testată cu succes o rachetă hipersonică de croazieră “Zirkon”.
Racheta hipersonică a lovit o ţintă aflată la peste 350 km depărtare
Aceasta fost lansată de pe nava Amiral Gorşkov din Marea Albă şi a lovit o ţintă terestră din apropierea coastelor Mării Barents, la o distanţă de peste 350 de km, transmite Ministerul rus al Apărării, potrivit agenţiilor Interfax şi Reuters.
Viteza rachetei a fost de Mach 7, adică de şapte ori mai mare decât viteza sunetului.
“Caracteristicile tactice și tehnice ale rachetei Zirkon au fost confirmate în timpul testelor”, a precizat Ministerul rus al Apărării.
Un test similar a avut loc şi anul trecut, pe data de 6 octombrie, în ajunul celei de-a 68-a aniversări a preşedintelui rus Vladimir Putin.
Putin se lăuda, în urmă cu trei ani, cu noua generaţie de rachete hipersonice, care nu pot fi detectate de scutul antirachetă al SUA
În martie 2018, Vladimir Putin spunea că rachetele hipersonice fac parte din noua generaţie de arme ruse capabile să lovească aproape orice ţintă pe glob şi nedetectabile de scutul antirachetă american.
Preşedintele rus spunea că rachetele hipersonice sol-aer, care pot fi lansate și de pe mare, se pot deplasa de 9 ori mai rapid decât viteza sunetului și pot lovi ținte aflate la peste 1.000 de km distanță.
Racheta hipersonică se deplasează cu o viteză de câteva ori mai mare decât cea a sunetului, urmează o traiectorie mult mai joasă şi mai plană decât rachetele balistice clasice. În 2019, Moscova şi-a desfăşurat primele rachete hipersonice cu capacitate nucleară.
Unii experţi occidentali au pus la îndoială calităţile noilor generaţii de rachete produse de ruşi, admiţând totuşi că acestea sunt greu de interceptat şi urmărit, fiind o combinație de viteză, manevrabilitate și atitudine.
Potrivit unui raport al Serviciului de cercetare al Congresului SUA, Statele Unite dezvoltă arme hipersonice de la începutul anilor 2000.
Sursa foto: Dreamstime