Anunțul care zdruncină scena politică din temelii! Vestea cumplită a venit chiar acum: Sunt mai puțin de cinci zile

talon de pensie, pensii

SURSA FOTO: Capital

Anunțul care zdruncină scena politică din temelii! Președintele USR, Cătălin Drulă, acuză coaliția PSD-PNL că „riscă banii din PNRR ca să păstreze privilegiile specialilor”, făcând referire la pensiile speciale.

Cătălin Drulă susține că, deși mai sunt câteva zile până la finalul anului, guvernul nu și-a asumat vreun proiect de reformă a pensiilor speciale. De asemenea, nu a fost aprobat cadrul legislativ privind reducerea cheltuielilor cu aceste privilegii, așa cum prevede PNRR, mai spune liderul USR.

„PSD, PNL și președintele Iohannis își bat joc, încă o dată, de români și riscă banii din PNRR doar ca să-i apere pe privilegiați. Sunt mai puțin de cinci zile până se încheie anul 2022 și Guvernul PSD-PNL nu a îndeplinit jalonul PNRR privind reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. Ministerul Muncii a prezentat un proiect conceput clar neconstituțional prin care sunt salvate pensiile speciale, nu se face nicio reformă. Între timp, proiectele USR de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor și primarilor sunt blocate în Parlament”, a declarat Cătălin Drulă, președintele USR.

Potrivit lui Drulă, jalonul 215 din PNRR referitor la pensiile speciale prevede ca până la finalul anului 2022 să intre în vigoare cadrul legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale. USR consideră că proiectul pus în dezbatere de Ministerul Muncii nu desființează pensiile speciale și nici nu scade cheltuielile.

„Cheltuielile planificate în 2023 însumează 13,2 miliarde lei, cu 800 de milioane de lei mai mult decât în 2022. Nicio reducere, așadar, a cheltuielilor, ci doar încă o minciună PSD-PNL”, a adăugat Cătălin Drulă.

USR susține eliminarea integrală a pensiilor speciale care nu beneficiază de protecție constituțională, trecerea pe contributivitate a pensiilor militare și limitarea pensiilor magistraților la cerințele minimale ale CCR.

Până în prezent, USR a depus cinci proiecte de lege pentru eliminarea pensiilor speciale.

Anca Dragu: Proiectul pensiilor speciale nu rezolvă în nici un fel problema de fond

Proiectul pensiilor speciale nu rezolvă în nici un fel problema de fond, declară la RFI senatoarea USR Anca Dragu. Ea spune că pensiile trebuie plătite ”în funcție de cât a contribuit fiecare”.

Guvernul a prezentat un proiect de lege ce reglementează pensiile speciale. Documentul este criticat de unele asociații ale magistraților. Rezolvarea problemei pensiilor speciale este o obligație asumată în PNRR.

”Proiectul de lege nu rezolvă în nici un fel pensiile speciale. Această reformă a pensiilor speciale nu este numai un angajament în PNRR, ci este o datorie morală față de români, pentru că nu este normal să ai pensii date din burtă, de până la 50.000 de lei pe lună, știți că cea mai mare pensie în România este de 50.359 de lei, conform datelor de la Guvern în luna octombrie și alte pensii, peste un milion de pensii undeva sub 2.000 de lei, aproape de un milion și jumătate de pensii. Proiectul nu rezolvă în nici un fel pensiile speciale, este o cosmetizare pe ici-pe colo la condițiile în care se acordă aceste pensii”, spune Anca Dragu.

Senatoarea USR atrage atenția că proiectul de lege ar putea fi chiar mai avantajos pentru unele categorii de pensionari speciali: ”Chiar ar putea fi mai avantajos pentru multe categorii de pensionari cu acest regim de pensii speciale, pentru că pot fi alese 12 luni consecutive cele mai bine plătite dintr-o perioadă mai lungă, din mai mulți ani. Până acum, se lua ultimul an. Și atunci, știm bine că există aceste salarii de merit care se pot acorda și dacă cineva a avut, să zicem, acum cinci ani salariu de merit care a însemnat cel puțin 30% mai mult la salariu, poate prin acest proiect de lege să nu se mai raporteze, dacă iese la pensie, la salariul din 2022, ci la acest venit crescut prin salariul de merit de acum cinci ani, să zicem”.

Anca Dragu subliniază că ”ideea este foarte simplă: pensiile trebuie să fie plătite în funcție de cât a contribuit fiecare, de acest regim al contributivității și asta s-a angajat Guvernul că face în cadrul acestor reforme, prin care economia românească să devină una mai rezistentă, rezilientă, în fața șocurilor, a crizelor”.