Ministrul Energiei, Virgil Popescu, are parte de vești proaste după accidentul de la Complexul Energetic Oltenia. Ministrul ar putea fi demis, spune purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, care adaugă că niciun scenariu nu este exclus.
Lovitură totală pentru Virgil Popescu după accidentul de la CE Oltenia. Demisia sa nu este exclusă
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a susținut o declarație de presă la finalul ședinței de miercuri, 18 ianuarie, a Executivului. În acest context, Dan Cărbunaru a fost întrebat despre o posibilă demisie a ministrului Energiei, Virgil Popescu, după accidentul de marți de la Complexul Energetic Oltenia, care s-a soldat cu decese.
Purtătorul de cuvânt spune că demisia este un act unilateral și că nu se poate exclude nicio opțiune, dar subliniază că este prematur să dea un răspuns.
”Demisia este un act unilateral. Nu se pune problema de a aştepta o demisie, ci de a avea o evaluare corectă a celor întâmplate din perspectiva responsabilităţilor şi, în planul doi, asumarea acelor responsabilităţi.
Nu aş vrea să vorbesc despre decizii personale. În funcţie de rezultatul acestor evaluări şi în funcţie de cum va arăta această înlănţuire a responsabilităţilor, nu putem exclude la acest moment nicio opţiune, dar este prematur pentru că la acest moment toate aceste responsabilităţi trebuie să se reflecte în realitatea care va fi constatată în teren.
Prioritatea la acest moment a fost luarea celor mai rapide măsuri pentru a asigura intervenţia autorităţilor în cazul care s-a petrecut ieri. În această a doua etapă se evaluează responsabilităţile, pe lanţul ierarhic, în legătură cu acest accident şi, la finalizarea acestor proceduri, vom fi în măsură la nivelul Guvernului să prezentăm inclusiv această zonă de responsabilitate care să antreneze şi decizii”, spune Dan Cărbunaru.
Lanțul de responsabilități se va reflecta în mod coerent
De asemenea, purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai fost întrebat dacă au existat discuții la nivelul Guvernului cu privire la demisia lui Virgil Popescu, însă a răspuns că ”deciziile legate de exercitarea funcţiei publice, de lanţul de răspundere care intervine în cazul acestui tragic accident, unele dintre am văzut că deja se întâmplă şi sunt legate de decizii personale a celor care au ales să îşi depună mandatul, mă refer la o parte din managementul local”.
„Dar în privinţa evaluării de ansamblu a a responsabilităţilor şi pe cale de consecinţă şi măsurile care vor fi decise, o să vă asigur că vor fi prezentate toate aceste elemente, atunci când va fi evaluată întreaga situaţie. Deci lanţul de responsabilităţi se va reflecta în mod coerent şi corespunzător la finalul acestei evaluări”, a completat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Evaluarea este în curs
Dan Cărrbunaru a mai spus că ”lanţul de evaluare implică de la ceea ce s-a întâmplat la nivelul minei respective, la nivelul companiei, până la ceea ce înseamnă managementul acestui domeniu”.
„Dar, repet, suntem într-o etapă în care evaluarea este în curs. Ca atare, după finalizare, vom vedea şi în ce constau responsabilităţile punctuale ale persoanelor implicate. Responsabilităţile care urmează a fi stabilite se bazează pe responsabilităţile legale şi pe atribuţiile pe care fiecare dintre elementele acestei structuri ierarhice le are de gestionat. Se va face o evaluare care se bazează pe ceea ce s-a întâmplat şi, pe de altă parte, pe atribuţiile care le revin celor care răspund de acest domeniu”, a completat Cărbunaru.
Potrivit lui Dan Cărbunaru, evaluarea și analiza cu privire la accidentul de la Jilț Sud ar urma să fie finalizată anul trecut.
„Cât mai curând va fi această analiză. Cel mai probabil săptămâna viitoare toate aceste evaluări însoţite de un plan de măsuri vor fi prezentate Guvernului şi opiniei publice”, a conchis Cărbunaru.