Raluca Turcan, despre proiect de lege privind pensiile speciale
Deputatul PNL Raluca Turcan a declarat, marţi, că, „după un an şi trei luni de zile, PSD anunţă prin presă, făcându-se paravan în faţa ministrului Muncii, că doreşte constituirea unui grup de lucru la Guvern între Ministerul Muncii, instituţiile şi ministerele vizate” referitor la proiectul privind pensiile speciale, menţionând că nu ar fi o surpriză să se înainteze un proiect neconstituţional, neadecvat, iar PSD să spună că este vina PNL.
„Să dezlegăm misterul ultimelor zbateri (ca peştele pe uscat) ale ministrului Muncii: termenul limită în PNRR pentru dezbaterea şi adoptarea unui proiect de lege privind pensiile speciale era 31 decembrie. Evident că nu a fost respectat şi că s-a obţinut o prelungire. Până la acel moment însă, era nevoie de dezbateri nenumărate la Ministerul Muncii cu reprezentanţii tuturor categoriilor de beneficiari de pensii speciale, iar acolo unde este cazul cu ministerele de linie.
Acum doi ani, pentru a pregăti acest proiect, dar şi pe cele legate de pensiile din sistemul public sau de salarizare în sistemul bugetar, erau în medie două dezbateri amănunţite pe săptămână. Rezultatul? Proiectul pe care l-am lăsat în Minister a fost preluat într-o primă etapă în proporţie de 80%, iar în etapa a doua figurează ca primă variantă de lucru, inclusiv în raportul Băncii Mondiale. Până şi partea de bonificaţii pentru rămânerea în continuare în activitate a fost considerată oportună”, a scris Turcan, pe Facebook.
Ceasul ticăie tare în detrimentul ministerului Muncii
Ea a menţionat că, „după un an şi trei luni de zile, PSD anunţă prin presă, făcându-se paravan în faţa ministrului Muncii, că doreşte constituirea unui grup de lucru la Guvern fix între Ministerul Muncii şi instituţiile şi ministerele de linie vizate. Să deducem că timp de un an şi trei luni de zile nu au avut loc aceste discuţii? Sau că, în disperare de cauză, PSD încearcă să dilueze lipsa de rezultate de la Ministerul Muncii? Sper că nu vor spune că prim-ministrul este de vină”, a adăugat liberala.
Turcan a mai susţinut că, atunci când a fost vorba de majorări, indexări şi alte forme de sprijin, „PSD ieşea primul cu anunţurile, chiar dacă pentru multe dintre aceste măsuri, soluţiile financiare erau găsite la MIPE, din fonduri europene”.
„Am o presimţire: ceasul ticăie atât de tare în detrimentul Ministerului Muncii încât nu ar fi o surpriză să se înainteze un proiect neconstituţional, neadecvat, iar cei din PSD să spună, ca şi altă dată: noi am vrut, dar vina e a PNL-ului”, a transmis Raluca Turcan.