Anunţul care zguduie Europa! Se pun taxe noi pentru miliarde de euro. România n-are scăpare

Ce pregătește Comisia Europeană pentru anul 2021

Ce pregătește Comisia Europeană pentru anul 2021

Comisia Europeană a făcut o propunere surprinzătoare privind economia. CE sugerează implementarea a trei noi taxe în Uniunea Europeană pentru a contribui la rambursarea împrumuturilor guvernamentale comune ale țărilor membre, făcute în urma epidemiei provocată de coronavirus. România nu poate scăpa nici ea de aceste noi taxe.

Există șanse mari ca în Uniunea Europeană să fie implementate trei taxe noi. Miercuri, Comisia Europeană a propus impunerea a trei noi taxe în UE pentru a contribui la rambursarea împrumuturilor guvernamentale comune ale țărilor membre, făcute pentru normalizarea economiei afectată de apariția COVID-19.

În prezent, împrumutul comun valorează 800 de miliarde de euro.

Taxă pentru CO2

Comisia Europeană a vizat inițial problema poluării, propunând o taxă pentru dioxidul de carbon emis de combustibilii din clădiri şi autoturisme. Inițiativa a venit pe fondul unei noi pieţe a carbonului, utilizând sistemul actual de comercializare a certificatelor de emisii de CO2 al UE, care impun costuri pentru CO2 produs de nave şi care creşte plăţile existente ale companiilor aeriene, conform Reuters.com.

Conform CE, un sfert din veniturile din CO2 ar urma să ajungă la bugetul UE, furnizând 12 miliarde de euro pe an în perioada 2026-2030. Trebuie menționat faptul că, acum, o parte semnificativă din banii obținuți din taxa de CO2 revin guvernelor naţionale.

Taxă pentru emisiile de carbon

A doua propunere a Comisiei Europene vizează implementarea unei taxe pe emisiile de carbon la importurile de bunuri din ţări cu standarde slabe de mediu. Astfel că trei sferturi din banii obținuți ar urma să ajungă la bugetul UE, furnizând 1 miliard de euro pe an în perioada 2026-2030.

Taxă pentru marile companii din Europa

A treia taxă ar oferi bugetului UE o cotă de 15 % din profiturile reziduale ale marilor companii multinaţionale, care vor fi „redomiciliate” în ţările membre UE în urma acordului G20 şi OCDE privind realocarea drepturilor de impozitare. Se estimează că aceste venituri ar putea ajunge la 2,5 – 4 miliarde de euro pe an.

Noile taxe, susținute de țările membre UE

Oficialii au informat că fondul de recuperare COVID-19 trebuie să fie rambursat până în 2058.

Johannes Hahn, comisarul european pentru Buget, a afirmat că majoritatea guvernelor sprijină noile taxe, deoarece astfel evită să plătească o cotizaţie mare în următorul buget al UE pentru a rambursa împrumutul actual.

De asemenea, există și opinii contradictorii pentru această măsură propusă de Comisia Europeană. Luni, Anna Moskwa, ministrul polonez pentru Climă, a afirmat că noua piaţă a carbonului este inacceptabilă deoarece ar impune o povară sporită asupra cetăţenilor vulnerabili.

Propunerile Comisiei Europene trebuie să fie negociate de Parlamentul European şi de ţările membre UE. Un alt set de propuneri similare urmează să fie prezentat în 2023.