Autorizarea medicamentelor antivirale numite Paxlovid și Molnupiravir ar putea fi o piatră de hotar în lupta împotriva Covid, la aproximativ un an de la apariția vaccinurilor.

Aceste pastile funcționează diferit pentru a preveni replicarea virusului care provoacă Covid. Se pare însă că medicamentul Pfizer, Paxlovid, a funcționat puțin mai bine în testarea clinică a persoanelor infectate cu Covid.

Cu toate acestea, acțiunile Pfizer au scăzut cu 3,4% până la închidere 58,95. De asemenea, acțiunile Merck au scăzut cu 1,1%, până la 75,54, , scrie site-ul Investors.

Punerea pe piaţă a medicamentului Pfizer ar putea însemna un efect negativ asupra vânzărilor vaccinurilor. Această mişcare este mai ales in defavoarea BioNTech, care nu beneficiază de surplusul de venituri din vânzarea medicamentului.

FDA analizează pastilele Covid

Tratamentul antiviral de la Pfizer conține două pastile – una care blochează o protează virală și una care încetinește modul în care organismul metabolizează medicamentul.

Molnupiravirul, creat de Merck în parteneriat cu Ridgeback Biotherapeutics, se administrează într-o singură pastilă care generează erori în ARN-ul virusului. În cele din urmă, virusul nu se mai poate replica.

Ce știm despre Paxlovid și Molnupiravir

Atât Pfizer, cât și Merck, și-au testat pastilele la pacienți nevaccinați cu un risc ridicat de Covid sever. Pastila Pfizer a redus riscul de spitalizare cu 89% atunci când pacienții au început tratamentul în trei zile de la apariția primelor simptome. Pastila de la Merck a redus riscul cu 30% pentru pacienții care au început tratamentul în cinci zile de la apariția simptomelor.

Niciunul dintre primitorii Paxlovid nu a murit. Doar unul dintre pacienții care au luat Molnupiravir a murit.

Molnupiravir prezintă, de asemenea, un risc potențial de cancer și de a provoca malformații congenitale datorită mecanismului său de inserare aerorilor în ARN viral.

Danemarca, prima ţară din UE care a autorizat pastila Molnupiravir

Danemarca a devenit zilele trecute prima ţară din Uniunea Europeană care a autorizat pastila anti-COVID-19 Molnupiravir, dezvoltată de Merck pentru pacienţii din grupele de risc care prezintă simptome ale bolii.

Comercializat sub numele de Lagevrio, acest medicament produs sub formă de pastile, a fost aprobat la jumătatea lunii noiembrie de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) pentru utilizare în regim de urgenţă, înainte ca tratamentul să primească o autorizare oficială privind lansarea sa pe piaţă.

Potrivit rezultatelor complete, pastila anti-COVID-19 dezvoltată de Merck reduce cu doar 30% – nu cu 50%, aşa cum s-a anunţat iniţial – rata de spitalizare şi de deces în rândul pacienţilor din grupele de risc care au primit tratamentul la scurt timp după infectare.

Pe 9 decembrie, Franţa a refuzat să autorizeze tratamentul, considerând că acesta nu este suficient de eficace.