După negocierile din cadrul coaliției de guvernare, salariile bugetarilor nu se vor modifica. Pe de altă parte, se anunță reduceri drastice de cheltuieli în instituțiile de stat, anularea majorărilor de salarii și posibil chiar concedieri.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat miercuri, 12 aprilie, că după ședința de Guvern, salariile vor rămâne intacte, în schimb se vor reduce cheltuielile pentru combustibil, deplasări interne și externe, și altele.
„Eu am auzit chestiunea cu gaura la buget, dar nu l-am auzit pe ministru să folosească cuvântul ăsta. Bugetul Ministerului Muncii este compus de asistența socială și investiții. Nu ne atingem de salarii, de pensii și tot ceea ce înseamnă asistență socială. Partea de investiții nu se atinge.
Am găsit cheltuieli din care putem reduce: combustibil cu 20% și deplasări interne și externe. Atât putem face noi acum Ministerul Muncii. Nu avem o cifră finală. Am identificat ce putem face să susținem activitatea respectivă”, a declarat acesta, relatează România TV.
Pensiile au intrat mai devreme, iar reforma pensiilor nu se află în întârziere
Pe de altă parte, pensiile au fost virate mai devreme luna aceasta, pentru ca pensionarii să își poată face cumpărăturile pentru Paște.
„Am luat această decizie și am implementat-o, să comprimăm calendarul plăților astfel încât vineri seniorii României au intrat deja în posesia banilor, cei cu plata pe card, iar astăzi se închide plata pentru ceilalți. Am dorit să îi sprijinim să facă mai devreme cumpărăturile. Și voucherele au intrat”, a spus Marius Budăi.
Cât despre reforma pensiilor, ministrul muncii a spus că nu există nicio întârziere și că noul draft a fost trimis la Banca Mondială.
„Nu este nicio întârziere la această reformă. Avem trei variante, vom discuta cu ele în coaliție, după aceea le vom discuta cu partenerii sociali. Noul draft al legii a fost trimis la Banca Mondială, după care reluăm discuțiile”, a spus el.
Se taie pensiile?
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat însă, pe 11 aprilie, că nu s-au discutat în coaliție cele trei posibile scenarii pentru reducerea cheltuielilor statului. Este vorba despre reducerea salariilor angajaților din sistemul public, diminuarea numărului acestora și majorarea unor taxe sau impozite, despre care Boloș susține că au fost prezentate doar ca scenarii „posibile”.
„Eu am prezentat trei scenarii posibile care, fac precizarea din start, nu au fost discutate în coaliţie. Până în decembrie este data limită pentru cererea de plată numărul 4 pe care o avem de depus în cadrul PNRR-ului.
Aici, cele trei scenarii posibile care sunt legate de aşa-zisa tăiere care se face, este o revizuire a coeficienţilor de ierarhizare pentru salariile bugetarilor, care este trecută în mod concret, cu subiect şi predicat, în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi am şi reiterat că este un scenariu aproape imposibil, pentru că am văzut ce s-a întâmplat în trecut cu astfel de soluţii şi unde s-a ajuns dacă o astfel de soluţie s-a încercat să fie adoptată.
Din acest punct de vedere am spus că, în continuare, un alt scenariu ar fi acela al revizuirii numărului de bugetari şi ultima variantă, cea de-a treia, de revizuire a politicii fiscale. Dar toate acestea, am precizat că sunt scenarii care să ne ducă în zona de validare a jalonului pe care îl avem în reforma salarizării personalului bugetar pentru care avem dead-line-ul în semestrul II al acestui an”, a afirmat Marcel Boloş, marţi seară, la Digi 24.