Cresc pensiile? Premierul României a făcut anunțul zilei! Pensionarii sunt direct vizați. Iată ce a făcut Partidul Național Liberal (PNL) pentru pensionarii din România.
Nicolae Ciucă a reamintit românilor că și PNL a crescut pensiile, nu doar PSD
Luni, 8 mai 2023, președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a participat la Congresul Seniorilor Liberali, context în care le-a reamintit oamenilor că nu doar Partidul Social Democrat (PSD) este preocupat de creșterea pensiilor. Nicolae Ciucă a reamintit, totodată, că punctul de pensie a crescut cu 500 de lei de când au preluat liberalii guvernarea. În plus, PNL a atras fonduri pentru voucherele alimentare, cardurile de energie și pentru ajutoarele pentru rechizite și îmbrăcămintea elevilor.
„Am reușit să creștem în mod direct și sustenabil pensiile. Ceea ce doresc să subliniez este că dacă aruncăm o privire către statisticile reale vom vedea că partidele de dreapta au crescut cel mai mult pensiile. Vreau să închidem acel mit conform cărora PNL nu a crescut pensiile. Doresc să menționez că punctul de pensie a crescut din 2019, de când PNL a preluat guvernarea, cu 500 de lei. (…)
Mai mult, în baza fondurilor europene atrase de ministrul PNL al Fondurilor Europene, am atras fonduri pentru voucherele de 250 de lei, pentru cardurile de energie avem suma de 1400 de lei, ajutoare pentru rechizite și îmbrăcăminte în valoare de 500 de lei, avem program pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile.
Avem proiectul pentru persoane vârstnice cu probleme locative în valoare de peste 85 de milioane de euro. Există aproape un milion de pensionari care sunt în situația aceasta și vom accelera construația de locuințe sociale”, a reamintit, luni, Nicolae Ciucă.
Numai anumite categorii de pensionari pot beneficia de recalcularea pensiei
În altă ordine de idei, vă reamintim că recalcularea pensiei poate fi cerută de persoanele care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului la pensie pentru limita de vârstă și persoanele care au mai lucrat și după împlinirea vârstei de retragere și au ieșit la pensie.
Pensia se poate recalcula prin adăugarea veniturilor și a stagiilor de cotizare sau perioadelor asimilate stagiilor de cotizare din lege și valorificarea altor documente care pot modifica drepturile de pensie care nu s-au valorificat când a fost stabilită pensia. Cu alte cuvinte, pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, a perioadelor asimilate stadiilor de cotizare, dar și prin depunerea unor documente care pot modifica drepturile de pensie.
Cum se recalculează pensiile?
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a explicat formula de recalculare a pensiilor. Potrivit spuselor sale, vor fi recalculate cinci milioane de pensii, însă niciuna nu va scădea.
„Am reuşit să închidem aceste variante împreună cu colegii mei de la Ministerul Muncii şi de la Casa Naţională de Pensii Publice. Avem varianta finală. Am dat-o către o primă lectură, săptămâna viitoare vom continua dialogul şi vom aştepta şi feedback-ul de la liderii coaliţiei, după care, aşa cum este normal, începem dialogul cu partenerii sociali şi cu organizaţiile de pensionari. Am spus de multe ori: nu îmi doresc să repet aceeaşi greşeală şi nu îmi doresc să fac o reformă la secret, aşa cum a fost scris PNRR.
Vorbim de pensiile din sistemul public, în momentul în care introducem formula de calcul, pentru că noi am scris foarte clar în programul de guvernare, de când am intrat în noiembrie, că plecăm de la analiza legii 127. Pensiile în România ar fi fost recalculate și deja rezolvate dacă cineva la un moment dat nu punea legea pensiilor în paranteze, așa cum a pus și legea salarizării.
Numărul de puncte de pensie x VPR (n.r. Valoarea punctului de referinţă). În acest moment, VPR este 72, având în vedere că se calculează, după cum urmează: punctul de pensie împărţit la 25 de stagiu de cotizare. În cazul în care punctul de pensie va creşte în 2024 la 1.875 de lei, VPR va ajunge la 75”, a explicat social-democratul.