Austria a explicat de ce a votat împotriva aderării României în Spațiul Schengen

Miercuri, 26 aprilie 2023, ministrul Afacerilor Externe, Lucian Bode, și omologul său austriac, Gerhard Karner, au avut o întrevedere oficială la București, în cadrul căreia au discutat despre aderarea României la Spațiul Schengen.

Potrivit ministrului Afacerilor Externe din Austria, această întrevedere de lucru este „foarte importantă pentru a discuta aspecte de securitate care interesează ambele țări”.

„(…) Din ultimele luni, am avut discuții foarte clare, dificile, dar le-am avut, însă vedem că sunt și foarte multe puncte comune pe care trebuie să le abordăm şi să le discutăm între cele două țări. Sunt puncte pe care trebuie să le discutăm neapărat, mai ales când vorbim de securitatea celor două state. Dacă îmi permiteți, în primul rând vorbim despre combaterea călăuzelor, migrația ilegală, care ne preocupă foarte tare și permiteți-mi să vă repet mesajul pe care l-am transmis și anul trecut că numai împreună cu Poliția Română am reușit să reținem, să prindem, să destructurăm o grupare de traficanți de migranți ilegali, condusă de un cetățean român.

Al doilea punct foarte important este ca împreună să reușim să facem presiuni asupra Comisiei Europene să ne sprijine în continuare atât pe domeniul operativ, cât și legislativ, cât și financiar, pentru frontiere externe mai sigure. Un alt punct foarte important, pe care îl vom aborda și astăzi, este vorba de proiectul pilot pe care România l-a lansat împreună cu Comisia Europeană, în care urmărim să vedem rezultate și pe proceduri accelerate”, a declarat el.

Gerhard Karner a precizat, totodată, că Guvernul de la Viena a votat împotriva aderării României în Spațiul Schengen în decembrie 2022 pentru că au „un sistem care nu funcționează”.

„Dacă există controale pe care le efectuați dumneavoastră. la frontierele externe ale României, există controale însă și între Germania și Austria. Asta înseamnă că și cetățenii austrieci dacă se duc în Germania sunt controlați. Franța face la fel cu Germania. Şi aş putea să vă mai dau câteva exemple. Aceasta este doveda că sistemul nu funcționează și că interesul nostru bilateral este să vedem că acest sistem să înceapă să funcționeze cu frontiere externe funcționale. De aceea suntem parteneri apropiați care lucrează împreună pentru a atinge aceste obiective. Primii paşi i-am reușit, dar mai avem mult de lucru împreună.

Dacă vedem că mai sunt atât de multe controale la frontierele interne în Europa, care n-ar trebui să existe, dar din motive de securitate aceste controale interne există şi pentru asta luptăm împreună şi toate celelalte le vom discuta împreună cu ministrul. Vă spun însă foarte deschis din partea mea: nu pot să vă ofer astăzi o dată fixă şi în primul rând vreau să obținem rezultate împreună, pentru ca Uniunea Europeană să fie protejată în zona frontierelopr extertne”, a explicat el.

Austria nu poate oferi o dată exactă privind aderarea României în Spațiul Schengen

Oficialul austriac a mărturisit că nu poate oferi acum o dată exactă privind aderarea țării noastră în zona de liberă circulație din Europa, fiind sarcina preşedinţiei şi a Comisiei Europene de a stabili agenda Consiliului.

„Suntem încă departe de acel moment ca să putem susţine că sistemul este funcţional și de aceea lupt, lupt cu mulţi parteneri împreună, cu domnul Bode împreună ca sistemul să poată fi îmbunătăţit. De aceea chiar mă lupt și cu dumneavoastră pentru un sistem mai bun.

Astăzi voi discuta du domnul ministru Bode, voi negocia cu el şi vom stabili multe lucruri împreună, dat astăzi nu pot să dau nicio dată, ci împreună trebuie să avem acelaşi obiectiv: ca această Europă să funcţioneze, să fie sigură, să rămână sigură şi sa avem frontiere externe sigure. Acesta este obiectivul pe care îl avem şi şi eu şi domnul Bode împărtăşim acest obiectiv”, a adăugat Gerhard Karner.