Anunţul cel mare în România a venit acum! Nicolae Ciucă a luat decizia. Se întâmplă pe 9 iunie

Nicolae Ciucă

Sursă: Facebook, Nicolae Ionel Ciucă

Informațiile apărute recent în presă arată că premierul Nicolae Ciucă ar urma să își depună mandatul vineri, 9 iunie. Astfel, în zilele următoare ar urma să fie reluate negocierile pentru noul cabinet.

Așadar, este așteptat ca premierul Nicolae Ciucă să își depună mandatul la finalul acestei săptămâni.

În acest context, noul guvern condus de Marcel Ciolacu ar urma să fie învestit până la data de 15 iunie, notează antena3.ro.

Premierul va avea o discuție cu președintele Klaus Iohannis

De asemenea, în zilele următoare premierul va avea o discuție cu președintele Klaus Iohannis. Sursa menționată notează și presiunea partidului pentru a demisiona.

Este de așteptat și ca negocierile politice între liderii coaliției pentru rotativa guvernamentală să fie reluate în zilele următoare, pentru că trebuie să decidă în primul rând ce se va întâmpla cu cei de la UDMR. În acest moment, nu se știe dacă vor rămâne sau nu la guvernare.

Totul depinde de cum vor decurge discuțiile, pentru că vor încerca cei din coaliție să renegocieze acel protocol și să-și reîmpartă ministerele, dorind social-democrații să păstreze în primul rând ministerul Transporturilor, dar în același timp ar vrea și rămânerea UDMR la guvernare.

Totuși, este posibil ca UDMR să iasă de la guvernare, în cazul în care liberalii vor insista să primească ambele ministere de la formațiune, atât Dezvoltarea, cât și Mediul. Totul va fi hotărât la următoarele negocieri.

Sursa menționată notează că noul guvern va fi unul mai suplu, având 18 ministere, iar premierul Nicolae Ciucă ar putea merge la șefia Senatului, după toate semnalele pe care le-a primit de la vârful statului.

Nicolae Ciucă, negocieri intense cu sindicatele din Educație

În altă ordine de idei, amintim că Nicolae Ciucă se află în negocieri intense cu sindicatele din Educație. Premierul a avut, la Palatul Victoria, o rundă de consultări cu liderii sindicatelor din Educație, întâlnire în cadrul căreia au fost prezentate măsurile privind măririle de salarii din sistemul de învăţământ pe care Guvernul le va aproba joi.

Potrivit unui comunicat al Executivului, coaliția de guvernare „face un nou apel la responsabilitate către toate cadrele didactice și întreg personalul care contribuie la buna funcționare a sistemului educațional, pentru a înceta greva și a permite reluarea accesului la educație pentru cei peste 3.000.000 de elevi din România, dintre care aproape 300.000 se pregătesc pentru evaluarea națională și bacalaureat”.

Surse politice transmit că în timpul negocierilor, s-a solicitat o majorare de 25% a salariilor, iar când aceasta a fost acceptată și s-a stabilit o majorare de 1.000 de lei brut de la 1 iunie, reprezentând o creștere de 15% a salariilor din sectorul preuniversitar și o creștere ulterioară suplimentară de 40% în 2024, sindicatele au refuzat.

De asemenea, sindicatele au refuzat ca salariul profesorilor debutanți/asistenți universitari să fie raportat la salariul mediu brut din economie și să reprezinte punctul de referință al grilei de salarizare din domeniul educației, mai transmite sursa citată.