Săptămânal sunt analizate prin metoda pre-screening PCR, loturi de probe pozitive COVID-19, în vederea identificării cazurilor noi de Omicron de pe teritoriul României, potrivit companiei MedLife. Datele sunt destul de îngrijorătoare, arătând că varianta Omicron se transmite deja comunitar și va deveni dominantă în următoarele 2-3 săptămâni.
Dacă în săptămânile trecute nu au existat suspiciuni de infecție cu noua tulpina, pe lotul de 85 de probe studiat zilele trecute, pe baza probelor alese aleatoriu din 8 orașe mari, specialiștii MedLife au identificat un număr de 30 de cazuri suspecte de infectare cu tulpina Omicron. Probele cu noua tulpină sunt din București (14), Cluj (8), Timișoara (4) și Brașov (4), se arată într-un comunicat al companiei.
Date îngrijorătoare
„În ultima lună am făcut pre-screening pentru aproximativ 300 de probe COVID pozitive, iar în primele săptămâni nu am avut nicio suspiciune de Omicron. Faptul că pe lotul studiat zilele acestea avem aproape 40% din cazuri cu noua tulpina confirmă rapiditatea cu care se răspândește această variantă. O creștere accelerată a numărului de cazuri de COVID în perioada următoare este inevitabilă, iar această premisă este și mai îngrijorătoare luând în calcul faptul că această tulpină afectează și minorii, iar capacitatea de internare a spitalelor de pediatrie este mică. Sperăm, totuși, ca numărul de cazuri grave generate de această tulpină să fie la fel de mic ca în alte țări, precum UK, de exemplu, unde în timp ce cazurile cresc vertiginos, numărul deceselor nu urmează aceeași traiectorie”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului de secvențiere.
„Datele pe care le raportăm azi sunt cu adevărat îngrijorătoare. Sunt cel puțin 2 factori care au influențat această creștere abruptă de cazuri. Pe de-o parte, discutăm despre numărul mare de români care s-au întors acasă în această perioadă și pe de altă parte, de petrecerile organizate de Crăciun care au favorizat o interacțiune interumană crescută. Urmează o perioadă și mai dificilă. Dată fiind distribuția relativ uniformă a probelor identificate cu Omicron în cele 4 orașe mari, pare că deja asistăm la o transmitere comunitară semnificativă și cel mai probabil, această nouă tulpină va deveni dominantă în România în următoarele 2-3 săptămâni”, a declarat Mihai Marcu, Președinte & CEO al Grupului MedLife.
Valul cinci ar putea fi mai scurt
Dacă tulpina Britanică a devenit dominantă în 4-5 săptămâni, tulpina Omicron are șanse să devină dominantă în 2-3 săptămâni, având o rată de transmitere de 3 ori mai mare. De asemenea, urmează o perioadă dificilă, dar există șanse ca valul cinci al pandemiei să fie mai scurt decât cel generat de Delta, mai spun reprezentanții companiei.
„Matematic vorbind, o tulpină care se transmite foarte ușor ajunge rapid la un număr mare de persoane, imunizând populația pe fast forward. Așa se poate explica de ce în Africa de Sud, țara de origine a tulpinii Omicron, s-a observat o scădere semnificativă a numărului de cazuri noi de COVID- 19 în ultima perioadă. În plus, față de valul anterior, avem avantajul unui număr mai mare de români vaccinați și chiar trecuți prin boală, ceea ce s-a dovedit că reprezintă un scut important în lupta cu această pandemie. Sper ca tot mai mulți oameni să înțeleagă faptul că, deși fiecare dintre noi poate intra în contact cu acest virus la un moment dat, avem șansa să ne ferim de formele grave de boală dacă alegem să ne vaccinăm”, a declarat Mihai Marcu, CEO și Președinte MedLife Group.
Măsuri suplimentare de protecție în această perioadă
Având în vedere rapiditatea cu care se transmite noua variantă a virusului SARS-CoV-2, reprezentanții MedLife consideră că este nevoie de multă precauție și de adoptarea unor măsuri suplimentare de protecție. Este menționată purtarea măștilor cu protecție ridicată, dezinfectarea mâinilor, evitarea zonelor aglomerate și a spațiilor închise.
„Adoptarea unor măsuri suplimentare de protecție în contextul valului 5 este absolut necesară, mai ales dacă ne uităm la situația altor țări. În Canada, de exemplu, dat fiind numărul mare de cazuri de infectare cu Omicron, personalul medical identificat ca fiind COVID pozitiv nu se mai izolează, ci își continuă serviciul pentru a putea face față presiunii din spitale. Ține de fiecare dintre noi să nu ajungem în aceeași situație, de aceea susținem fără rezerve vaccinarea, testarea și adoptarea măsurilor restrictive care se impun pentru a limita efectele noului val al pandemiei
Nu în ultimul rând susținem introducerea de urgență a unor noi restricții odată cu creșterea numărului de cazuri, este o măsură europeană, care a funcționat și în România. Chiar și țările cu o rată mult mai mare de vaccinare decât România au introdus astfel de măsuri. Un sistem de tipul verde-galben-roșu poate oferi protecție populației și pe de altă parte, predictibilitate operatorilor economici care, odată cu creșterea și descreșterea cazurilor, ar ști din timp cum trebuie să își calibreze activitatea”, a adăugat Mihai Marcu.