Bombardamentele din Insula Şerpilor se auzeau de la Sulina!
În primul rând, secretarul general adjunct al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a venit cu noi asigurări pentru România.
„Nu știu, eu nu cred foarte tare în sondaje și știu că foarte mult din ceea ce este astăzi percepția publică față de mine este dată și de poziția de la NATO. Am crescut volumul de comunicare către România, (…) trebuie să comunic către toată alianța și către toată lumea, pentru că era obligația mea să liniștesc lumea, să spun noi suntem în NATO, avem grijă de țara asta”, a declarat Mircea Geoană.
Cei de la Sulina auzeau bombardamentele când rușii au ocupat Insula Şerpilor
Mai apoi, oficialul NATO a subliniat că cei de la Sulina auzeau Insula Şerpilor, atunci când rușii au lansat mai multe bombardamente.
„Cei de la Sulina auzeau Insula Şerpilor, se auzeau peste Marea Neagră bombardamentele când au ocupat rușii Insula Şerpilor. Vin refugiații, aoleu… Şi propagandă multă, și frică multă, și intoxicare multă și atunci eu nu știu ca să răspund la o întrebare care nu am răspunsul la ea: cât de mult mă apreciază pe mine ca om sau cât de mult, eventual, mă apreciază pentru că reprezint România la nivel foarte înalt și că, într-un fel, reprezint organizația care dă siguranță și liniște României. Deci nu pot să spun cât de mult, cât de puțin, dar este clar că nu sunt o figură necunoscută în România, ăsta e un lucru evident”, a completat Mircea Geoană.
Forțele armate ale Federației Ruse s-au retras în ziua de 30 iunie
Amintim că forțele armate ale Federației Ruse s-au retras în ziua de 30 iunie.
„Pe 30 iunie, într-un gest de bunăvoință, forțele armate ale Federației Ruse și-au îndeplinit misiunea pe Insula Șerpior și s-au retras din garnizoana unde se aflau staționate aici. Astfel, Federația Rusă demonstrează întregii comunități internaționale că nu dorește să împiedice eforturile ONU de organizare a unui coridor umanitar destinat exporturilor produselor agricole din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, generalul-locotenent Igor Konașenkov.
De asemenea, forțele armate ale Ucrainei au anunțat, într-un mesaj publicat pe Telegram, că i-au alungat pe ruși de pe Insula Șerpilor.
„În timpul nopții, ca urmare a unei operațiuni militare de succes cu unitățile noastre de rachete și artilerie, inamicul a evacuat în grabă ultimii ocupanți ai garnizoanei cu două bărci cu motor și probabil au părăsit insula. În prezent, Insula Șerpilor este acoperită de foc și fum și au loc explozii. Rezultatele finale ale operațiunii sunt în curs de investigare”, se arată în mesajul publicat pe Telegram.
Trebuie menționat că Insula Șerpilor se află acum sub controlul luptătorilor din Legiunea Internațională a Ucrainei, din care fac parte și ruși care au primit cetățenia ucraineană.
Insula a căpătat o extrem de importantă valoare militară şi strategică pentru Rusia, mai ales după scufundarea crucişătorului Moscova, care asigura inclusiv o umbrelă de protecţie antiaeriană a flotei ruse din Marea Neagră.
În lipsa acestei nave, dacă ruşii ar fi reușit să-şi instaleze pe insulă sisteme antiaeriene cu rază lungă, dar şi rachete de croazieră, ar fi putut controla întreaga regiune de nord-vest a Mării Negre şi sudul Ucrainei.