Persoanele vaccinate sunt bine protejate împotriva bolilor severe și a decesului, chiar dacă varianta Delta este din ce în ce mai răspândită. Cu toate acestea, este posibil ca persoanele complet vaccinate să fie asimptomatice și să răspândească COVID-19 la alte persoane. Christopher Murray, directorul Institutului pentru Metrică și Evaluare a Sănătății, a spus că persoanele vaccinate ar trebui să poarte în continuare măști.
„Virusul nu a fost învins, știm acest lucru, dar acesta nu ne mai controlează viața”, a declarat președintele Joe Biden, în timp ce spitalizările, cazurile și decesele au scăzut. „America se întoarce la normalitate”, a adăugat el.
Între timp, Christopher Murray ne avertizează că un nou val de infecții severe cu COVID-19 va fi alimentat de varianta mai transmisibilă a coronavirusului, Delta
„Avem de fapt state în care spitalizările cresc mai mult decât cazurile”, a declarat Christopher Murray, directorul Institutului pentru Metrică și Evaluare a Sănătății, pentru Insider, subliniind că datele de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor pot masca adevărata răspândire a virusului.
„Protocolul CDC este de a testa persoanele vaccinate doar dacă sunt simptomatice, astfel ne lipsesc probabil o grămadă de infectări ale persoanelor vaccinate”, a spus Murray
Examinarea datelor la nivel de stat relevă cât de repede sa răspândit varianta Delta .
„Avem 14 state în care numărul infectărilor a început să crească din nou”, a spus Murray. Asta „din cauza variantei Delta și a faptului că toată lumea a încetat să mai poarte mască. Practic s-au oprit majoritatea măsurilor de precauție”, a adăugat el.
Specialiștii au estimat că varianta Delta ar putea fi responsabilă pentru aproximativ 60% din cazurile de COVID-19 din SUA.
Vaccinurile previn bolile grave
„Vaccinurile COVID-19 nu previn fiecare infecție. Acestea sunt concepute pentru a vă apăra mai bine corpul împotriva virusului. Vaccinurile autorizate în SUA fac asta foarte bine, chiar și împotriva Delta. Unii oameni vaccinați au o boală ușoară, asemănătoare răcelii , cu dureri de cap și nas infundat. Alții s-ar putea infecta, dar fără să știe. Vor fi asimptomatici”, a declarat Christopher Murray.
Cum se poate răspândi varianta Delta printr-o populație semivaccinată?
Tim Spector, un epidemiolog la King’s College din Londra, a declarat pentru Insider, că, deși nu există dovezi că Delta este mai mortală, este mai infecțioasă. Mai mult de jumătate din populația Scoției este complet vaccinată, iar 71% dintre scoțieni au primit cel puțin o doză de vaccin. Cu toate acestea, țara suferă cel mai grav val de infecții. „Nu poți explica epidemia explozivă din Scoția, într-o populație destul de puternic vaccinată, dacă aceștia nu ar juca un rol în transmiterea virusului”, a spus Murray despre persoanele vaccinate. Cu toate acestea, Will Lee, vicepreședintele de la Helix, o companie de testare care ajută CDC să urmărească variantele , a spus că zonele cu rate mai mari de vaccinare tind să aibă mai puține cazuri. Lee a amintit studii care indică faptul că varianta Delta este mai ușoară la persoanele vaccinate și, prin urmare, oamenii nu sunt infecțioși atât de mult timp. Este logic, a spus el, că persoanele vaccinate nu ar transmite la fel de mult.
Varianta Delta vs. vaccinuri
Un studiu recent din Marea Britanie a sugerat că vaccinul Pfizer a fost de aproximativ 88% eficient în prevenirea COVID-19 simptomatic cu Delta, semnificativ mai mic decât eficacitatea de 95% împotriva primei tulpini detectate. Vaccinurile de la Moderna și Johnson & Johnson , de asemenea, pot fi mai puțin eficiente în prevenirea infecțiilor simptomatice cu Delta, au sugerat studiile timpurii de laborator efectuate de aceste companii. Ceea ce este clar este că toate cele trei vaccinuri autorizate de SUA mențin o protecție puternică împotriva bolilor severe și a morții, chiar și cu varianta Delta. În timp ce imunitatea naturală poate ajuta (estimările federale sugerează că mai mult de o treime dintre americani au avut COVID-19), Rusia este un exemplu al modului în care infecțiile anterioare nu pot opri răspândirea variantei Delta. Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin