Mircea Geoană avertizează că atrocitățile de până acum sunt doar începutul
Secretarul general adjunct al NATO a spus la Realitatea PLUS că liderul de la Kremlin intenționează să șteargă identitatea ucraineană în teritoriile ocupate.
„Am observat o regrupare a forțelor ruse pentru o ofensivă iminentă în Donbas și în sudul Ucrainei. Această ofensivă pentru ocuparea Donbas și consolidarea teritoriului terestru din Crimeea până în Donbas va avea forțe rusești importante, dar și o rezistență importantă din partea Ucraieni. De aceea s-ar putea prelungi chiar pe o durată mai îndelungată, poate chiar ani de zile. Depinde foarte mult de raportul de forțe de pe teren.
Dincoace, în sud și Donbas, asistăm la o tactică și mai brutrală, seamănă foarte mult cu ce au făcut la Groznii, în Cecenia, acum câțiva ani de zile. Este clar că aici se pregătesc să anihileze nu doar rezistența armată a Ucrainei, dar să anihileze și identitatea ucraineană din acele regiuni.
După ce am văzut la Bucha, după atacul din gară de dimineață, anticipăm și ne este efectiv teamă că atrocitățile de la Bucha sunt vârful icebergului pentru atrocitățile și bărbăria pe care le vom vedea în Mariupol și multe alte orașe”, a declarat Mircea Geoană la Realitatea PLUS.
„Rușii știu foarte bine ce înseamnă riscul unui război nuclear”
De asemenea, Mircea Geoană a fost întrebat dacă ar trebui să ne așteptăm la un atac chimic sau chiar unul nuclear.
„Nu avem indicii cu privire la iminența unui astfel de atac, dar suntem vigilenți pentru că Rusia a folosit astfel de arme chimice în Siria. Dacă Rusia va folosi astfel de arme, răspunsul nostru va fi sever și proporțional.
Nu vreau să intrăm în detaliile răspunsului pe care NATO l-ar avea în vedere, dar vă asigur de faptul că și rușii știu că răspunsul nostru va fi proporțional și foarte, foarte sever. (…) Noi am condamnat retorica iresponsabilă pe care unii lideri politici și militari ai Rusiei au avut-o față de folosirea armei nucleare tactice în Ucraina.
Comunicarea strategică a Rusiei s-a mai domolit. Rușii știu foarte bine ce înseamnă riscul unui război nuclear între două superputeri nucleare cum este NATO și Federația Rusă și suntem convinși că au raționalitate în ceea ce fac”, a completat secretarul general adjunct al NATO.