Anunțul zilei pentru pensionarii din România. Ministrul Muncii, Marius Budăi, vine cu detalii de ultimă oră. El a prezentat soluțiile pentru creșterea pensiilor, dar și ce măsuri au luat autoritățile până acum, având în vedere valul fără precedent de scumpiri.

Întrebat la Antena 3 despre ce soluţii imediate ar trebui luate pentru a sprijinii românii în contextul creșterii inflației, ministrul Muncii susține că, în primă fază, lucrurile începute anul trecut trebuie continuate.

El a amintit de compensarea prețurilor la energie, adăugând că doar pentru consumatorii casnici s-au plătit 1,2 miliarde de lei. De asemenea, ministrul a făcut referire și la cardurile pentru elevi din familii defavorizate.

Se majorează pensiile?

„În primul rând trebuie să continuăm ceea ce am început în noiembrie anul trecut de când am preluat Guvernul şi anume pe ordonanța cu compensarea preţurilor din energie.

Vreau să vă spun că la Ministerul Muncii, doar pentru consumatorii casnici s-au plătit 1,2 mld de lei care nu au ieşit din buzunarul nostru.

Să continuăm implementarea de pachete şi sociale, dar şi economice. Deja cardurile pentru elevii care provin din familii defavorizate au ajuns în şcoli şi vor ajunge imediat la elevi”, a declarat ministrul Muncii.

Totodată, Marius Budăi a mai vorbit și despre voucherele de 50 de euro care urmează să fie acordate persoanelor vulnerabile, dar și despre pachetele care sunt primite de peste un miliard de cetățeni români.

„Pachetele pentru 1.2 mld de cetăţeni români care se distribuie în perioada martie-aprilie-mai sunt în derulare. Şi ordonanța care a ieşit săptămâna trecută cu aceste vouchere de 50 de euro.

Suntem în dinamică. Avem o colaborare cu ministerul Finaţelor, dar şi cu ministerul Fondurilor Europene. Lucrăm pentru a pune în aplicare ceea ce coaliţia politică a acestui Guvern a hotărât”, a mai spus ministrul Muncii.

Marius Budăi, despre cota unică

În ceea ce privește cota unică, Marius Budăi a reamintit că pensionarii care primesc peste 2.000 de lei au un impozit de 10%. Totodată, el a mai făcut referire și la taxarea pentru sănătate, care face din pachetul de sprijin pentru România.

Ministrul a adus în discuție și mediul de afaceri, angajații, dar și salariile acestora.

„Ce depășește 2.000 de lei avem un impozit 10%. Avem un impozit diferențiat şi la societăți comerciale: 16% pe profit, 1% pe venit. Avem de altfel şi taxarea pe sănătate tot din pachetul sprijin pentru România în care cei 200 de lei pe care îi punem la dispoziția mediului de afaceri să îi dea angajaților peste salariul minim să nu fie taxați.

Avem un salariu minim diferențiat în construcții, agricultură şi industria alimentară. Mai avem cei din IT care nu mai plătesc impozit. Deci nu mai este cotă unică în România de mult timp”, a mai explicat Marius Budăi, la Antena 3.