Tichetele, oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România”, au o valoare nominală de câte 250 lei și sunt destinate persoanelor aflate în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie.
Mai exact, peste 2,5 milioane de persoane primesc tichete pentru achiziția de produse alimentare și mese calde în valoare de aproximativ de 3 miliarde de lei.
Voucherele se vor acorda o dată la două luni, până la finalul anului. Cardurile vor fi însoțite de scrisori care conțin instrucțiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre operatorii economici parteneri și un număr de telefon pentru cazurile în care întâmpinați probleme.
Cum se poate afla soldul cardului?
Conform informațiilor date de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, firmele responsabile de emiterea cardurilor sunt: Edenred, Sodexo și UP România. Pentru a afla câți bani mai aveți pe card, nu trebuie decât să descărcați aplicațiile de mobil, de pe website-ul fiecăruia dintre cei trei emitenți.
Totodată, amintim că NU puteți retrage numerar de pe carduri, ele pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de produse alimentare/mese calde de la operatorii economici parteneri.
Cât timp sunt valabile sumele de bani?
Voucherele se vor acorda o dată la două luni, până la finalul anului. Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Cardul permite plăți contactless, încă de la prima tranzacție, prin apropierea sa de terminalul POS.
Cine sunt cei care beneficiază de tichetele sociale?
a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, transmite Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.