Cererea de consum a crescut, lucru care a susţinut creşterea economică din 2015 a României, în topul creşterilor din UE. Acest lucru ar putea absorbi complet efectul deflaţionist al reducerilor de taxe asumate de Guvern începând cu 1 ianuarie 2016, a spus Isărescu.
Prima măsură pe care BNR ar urma să o ia în acest sens este să îngusteze coridorul de dobândă, utilizat pentru managementul lichidităţii, măsură care ar putea fi luată în acest an, a spus el.
"Vom reacţiona mai repede, dar în ceea ce priveşte rata de politică monetară. După mutarea coridorului, e posibil să urmeze şi rata de politică", a afirmat Isărescu, în interviul acordat Bloomberg.
Banca Naţională se confruntă cu trecerea de la o scădere temporară a preţurilor, cauzată de reducerea TVA, la inflaţie care ar putea pune dificultăţi BNR în privinţa atingerii ţintei anul următor.
În plus, alegerile programate pentru sfârşitul anului aduc provocări suplimentare pentru politica BNR, pentru că politicile fiscale întăresc riscul supraîncălziri economiei.