Traian Băsescu susține că SIIJ este importantă pentru funcționarea justiției în România deoarece „procurorii noștri nu au încă maturitatea de a face probe și pur si simplu de multe ori scriu editoriale când vor să înfunde pe cineva”.
„Mi se pare foarte important pentru funcționarea justiției. Că foarte mulți justițiabili după ce plec fac o reclamație îl consideră pe judecător corupt și pun o plângere la DNA. S-a ajuns la sute de dosare care stăteau în DNA la dospit, nu le verifica nimeni, dar se facea in asa fel incat judecătorul să știe că avea un dosar penal”, a transmis fostul președinte la Realitatea TV.
Traian Băsescu, despre desființarea SIIJ
„Din acest motiv a fost necesară înființarea Secției Speciale. Este o bătălie totală acum să fie desființată Secția Specială și să revină actele de corupție ale judecătorilor la DNA. Cred că e o mare greșeală. Procurorii noștri nu au încă maturitatea de a face probe și pur si simplu de multe ori scriu editoriale când vor să înfunde pe cineva. Am văzut foarte multe editoriale, pentru care ar putea fi invidios și Ion Cristoiu sau alt editorialist”, a subliniat Traian Băsescu.
De asemenea, Băsescu a anunțat și demersul pe care l-a făcut la Bruxelles în legătură cu desființarea SIIJ.
„Drept pentru care m-am adresat Comisiei Europene să cer să fie atentă la evaluarea pe MCV atunci când ministrul Justiției se va umfla în pene când va trimite la Parlament proiectul cu desființarea acestei Secții. Pentru protecția protecția magistraților, fie ei procurori sau judecători, această Secție trebuie să existe.
Nu suntem încă la stadiul la care procurorii să fie suficient de maturi, toți vor glorie ieftină din arestarea politicienilor și a judecătorilor, și, atunci, acest filtru care înseamnă Secția Specială pentru judecători și procurori trebuie să existe”, transmite fostul președinte.
Importanța unui aviz din partea CSM
Acesta a vorbit și de importanța unui aviz din partea CSM la judecarea unui magistrat.
„Și eu cred că mai trebuie pus un filtru, exact cum este la parlamentari. Degeaba se face dosarul, trebuie un vot al Camerei din care parlamentarul face parte. La fel, pentru magistrați, fie că-s judecători sau procurori, trebuie să fie un accept, un vot al CSM, pentru că sunt o putere egală cu a Legislativului și trebuie tratați la fel”, a declarat fostul președinte.
Acesta a fost întrebat de ce nu a semnalat abuzurile din Justiție și în timp ce era președinte.
„Vă rog să vă aduceți aminte când a început spectacolul”, a răspuns Traian Băsescu.
„E adevărat că a fost pregătit în timpul mandatului meu, în ultimul an probabil, dar spectacolul, hidos, din fața DNA, a început 2015, după ce am plecat eu. Pentru că, dacă acest spectacol s-ar fi desfășurat în timpul mandatului meu, cu siguranță aș fi reacționat”, adăugat acesta.
Traian Băsescu o nominalizează pe Kovesi drept una dintre responsabili
„Vajnica doamnă procuror-șef european Kovesi. Aș aștepta să declanșeze o anchetă legată de nerespectarea contractelor pentu furnizarea vaccinurilor de către industria farmaceutică. Credeți că are curaj? Cum n-a avut curaj să se bage în afacerea EADS, drept pentru care pentru numire s-a retras și procurorul german și cel francez. Că EADS e franco-german.
La fel o sa fie si aici. Și o să spună Vai, ce bine!. Păi dacă, în România, o instituție semna niște contracte fără garanții de la furnizor, dând bani înainte, cred că-i lua DNA din pat!”, a subliniat Băsescu
Fostul președinte a mai amintit și de poziția celor patru asociații de magistrați care au anunțat public în 18 ianuarie 2021 că nu sunt de acord cu revenirea la DNA a competenței anchetării procurorilor și judecătorilor.
„Mi-a plăcut reacția pe care au avut-o, cred acum două săptămâni, și sper că au trimis-o și la Bruxelles, toate cele patru asociații ale judecătorilor, care au condamnat ieșirea șefului DNA, arogant, fără respect pentru lege și mințind. Mințind că nu au rateuri în ceea ce privește magistrații, și au avut, slavă Domnului.
Mi-a plăcut reacția, și poate că ajută și demersul pe care eu l-am făcut la Comisie să nu se desființeze această Secție. Poate nu ne place actuala ei conducere, foarte bine, să punem alta. Dar Secția trebuie să rămână până când vom avea convingerea că procurorii nu mai fac vânătoare de trofee, procurorii DNA în mod deosebit. Iar ce am văzut înregistrat la Oradea nu mai necesită alte explicații. Este clar că este o mentalitate a procurorilor să pună cu botul pe labe judecătorii”, a mai spus Traian Băsescu.
Responsabilii abuzurilor făcute în baza protocoalelor
Europarlamentarul a vorbit și despre responsabilii abuzurilor făcute în baza protocoalelor.
„Eu sunt. Am numit oameni prea tineri în funcții de mare putere care și-ar fi terminat teoretic mandatul prea devreme, si atunci, disperați să nu ajungă înapoi de unde au plecat. Kovesi trebuia să ajungă procuror pe procuratura locală la Sibiu. Au făcut tot ce au putut ca să își asigure viitorul după ce le expira mandatul legal.
A fost marea eroare a ideii că, numind tineri, schimb vechea gardă. Trebuia să pun oameni cu experiență, fie că vorbim de prim-adjunctul SRI, care era un maior prăfuit la vremea aia, fie procurorul general. Trebuia să pun oameni cu experiență, și nu oameni tineri. Proba oamenilor tineri în funcții de mare putere, pentru mine, a fost un rateu”, a conchis Băsescu.