În anul viitor, temperatura medie globală este proiectată să fie cu 0,97-1,21 grade peste media preindustrială. Astfel, 2022 va fi unul dintre cei mai fierbinți ani de pe Pământ din istorie, potrivit datelor prognozei anuale ale temperaturii globale ale Oficiului Meteorologic al Marii Britanii, relatează Forbes.
Temperatura medie globală este proiectată să fie cu 0,97-1,21 grade peste media preindustrială anul viitor. Se estimează că acesta va fi al optulea an consecutiv în care temperaturile vor fi cu 1 grad mai mari decât valorile preindustriale.
Rezultatele prognozei arată că gazele cu efect de seră încălzesc Pământul într-un ritm din ce în ce mai mare, a declarat Adam Scaife, șeful de la Met Office.
Prognoza calculată nu include evenimente neprevăzute, cum ar fi erupțiile vulcanice mari.
Datele din ianuarie-septembrie 2021 au indicat că prognoza MET Office pentru anul 2021 a scăzut cu aproximativ 0,03 grade față de temperatura medie globală reală.
Totuși, se observă că această valoare va fi mai mică față de anii precedenți din cauza efectului La Niña, care va scădea ușor temperatura medie globală. În ceea ce privește anul 2021, datele pentru ianuarie-septembrie arată că temperatura medie globală este cu aproximativ 1,09 ° peste nivelul preindustrial, spun experții.
Temperaturile extreme vor afecta sănătatea umană
Temperatura medie globală a crescut cu 0,7 grade între 2000-2020, a raportat Met Office. Această schimbare ar putea duce la scăderea recoltelor globale cu aproximativ 30%, în timp ce cererea de alimente crește abrupt, a raportat Bloomberg .
Temperaturile extreme și variabile afectează, de asemenea, în mod direct sănătatea umană, crescând mortalitatea din cauza accidentului vascular cerebral și a infarctului miocardic, a spus chirurgul Bill Frist.
O creștere cu aproximativ 2 grade a temperaturii medii globale maschează faptul că există variații considerabile de temperatură în întreaga lume, a spus climatologul de la Met Office, Doug Smith. Arctica a fost una dintre regiunile cel mai dramatic transformate de schimbările climatice. Pe 20 iunie 2020, Organizația Meteorologică Mondială a înregistrat o temperatură de 100,4 grade în orașul siberian Verkhoyansk, stabilind un maxim istoric pentru Arctica.
Zilele trecute, în Groenlanda a fost înregistrată o temperatură anormal de ridicată. Într-unul dintre cele mai nordice orașe de pe planetă – Kaanaak – recordul de temperatură a fost doborât, deoarece temperatura maximă în timpul zilei a crescut la + 8,3 °.