Călin Georgescu, câștigătorul din primul tur al alegerilor prezidențiale anulate, a declarat că judecătorii au responsabilitatea de a asigura dreptatea și corectitudinea democratică, lansând totodată un atac indirect la adresa președintelui în funcție, Klaus Iohannis.

Călin Georgescu spune că s-ar putea crea un precedent internațional periculos

Georgescu a atras atenția asupra riscurilor la care este supusă România dacă judecătorii Curții Constituționale nu fac dreptate democrației. În caz contrar, spune el, s-ar putea crea un precedent internațional periculos.

Acesta a subliniat că ignorarea democrației ar putea permite liderilor de stat să își prelungească mandatele într-un mod imoral și ilegitim. Într-un mesaj publicat pe platforma X, fostul candidat a subliniat că o astfel de situație ar putea submina încrederea în democrația europeană.

Concentrarea deciziei în mâinile a doar nouă judecători ar transforma democrația într-o dictatură

În opinia sa, concentrarea deciziei în mâinile a doar nouă judecători, care decid pentru întreaga populație a țării, ar transforma democrația într-o dictatură. Georgescu a evocat experiențele istorice ale dictaturilor din Europa, exprimându-și dorința de a evita revenirea la acele vremuri.

„Judecătorii Curții Constituționale mai au puterea să facă dreptate democrației în România! În caz contrar, ei vor crea un precedent internațional. Orice lider de țară își va putea astfel prelungi mandatul într-un mod imoral și ilegitim. Nimeni nu va mai avea încredere în democrația europeană. Când 9 judecători ajung să „voteze” și să decidă pentru 19 milioane de oameni, asta nu mai este democrație, din acel moment devine dictatură! Am mai experimentat dictatura în Europa, nu vrem să ne întoarcem la acele vremuri”, a scris Georgescu pe platforma X.

Postarea poate fi vizualizată aici.

Călin Georgescu
SURSA FOTO: Dreamstime

Curtea Constituțională a României a luat o decizie fără precedent

Amintim că CCR a analizat alegerile prezidențiale din 2024. În motivarea deciziei de anulare a alegerilor, judecătorii au concluzionat că procesul electoral ar fi fost afectat de multiple nereguli și încălcări ale legislației în toate etapele sale. Această hotărâre a marcat un moment fără precedent pentru sistemul democratic din România.

De asemenea, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis să decline competența în cazul plângerilor formulate de Călin Georgescu și apărătorii săi, transferând soluționarea acestora către Curtea de Apel București.

Astfel, dosarul a fost preluat de Curtea de Apel București (CAB). Plângerile au fost îndreptate împotriva Biroului Electoral Central, Autorității Electorale Permanente și Curții Constituționale, acuzând anularea procesului electoral chiar în timpul desfășurării celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în prima zi de vot.

Luni, în cadrul termenului de judecată, au fost depuse mai multe înscrisuri la dosar, aducând în atenția instanței presupuse neconcordanțe cauzate de judecătorii Curții Constituționale. Documentele susțin că judecătorii CCR și-ar fi depășit atribuțiile, anulând procesul electoral în timpul desfășurării acestuia.