Premierul României, Florin Cîțu, a declarat, după ce a fost aprobat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), că economia României ”va fi aproape de media europeană”, până în 2026. De aseemenea, Cîțu consideră că dacă România nu ar fi făcut parte din UE, revenirea din această criză ar fi fost mult mai grea.
Premierul Florin Cîțu a fost prezent la o conferință de presă la Spitalul Universitar de Urgenţă, la care au participat și președintele Romîniei, Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.
Florin Cîțu a anunțat că PNRR-ul României a primit 10 calificative ”A”, din 11 posibile.
Premierul a menționat că PNRR include 67 de reforme și 107 investiții în toate domeniile, iar o treime din sumă este alocată domeniului transporturilor.
”O treime din alocări merge spre transporturi, cea mai mare alocare aprobată de comisie pentru acest domeniu, iar acest lucru va face diferența pentru România. Trebuie să fim foarte atenți la partea de implementare. Toți cei responsabili să își facă treaba pentru că fiecare piesă de puzzle este importantă.
Un lucru pe care îl pot garanta este că Guvernul României va implementa toate reformele asumate, va atinge toate țintele propuse și își va îndeplini toate sarcinile, astfel încât România să atragă toți banii puși la dispoziție prin PNRR. Pentru că altă cale nu există, nu mai putem sta pe loc când întreaga lume se dezvoltă.
Prin urmare, până în 2026, când PNRR va fi finalizat, vom avea alte standarde pentru traiul zilnic, iar economia va fi aproape de media europeană”, a declarat Florin Cîțu.
Premierul consideră că apartenența României la UE este principalul motiv pentru care vom putea să ne revenim din această criză.
”Dacă nu am fi făcut parte din această mare familie, Uniunea Europeană, ar fi fost mult mai complicat pentru noi”, a mai spus Florin Cîțu.
PNRR-ul României a fost aprobat
Luni, 27 septembrie, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a sosit în România, în cadrul seriei de vizite NextGenerationEU.
Şefa Comisiei Europene a mers, pe rând, la Palatul Victoria şi la Palatul Cotroceni, unde s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu, dar şi cu miniştrii din Guvernul României. La întâlnirea de la Guvern a participat şi Cristian Ghinea (USR PLUS), fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cel care s-a ocupat de PNRR.
După aceste întrevederi, Ursula von der Leyen, Klaus Iohannis şi Florin Cîţu au efectuat o vizită la Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală, unitate medicală ce va beneficia de fonduri din partea programului NextGenerationEU. La finalul acestei vizite, a avut loc o conferinţă de presă comună.
Sursă foto: Inquam Photos / Ilona Andrei